Zwemuitwisseling Dordrecht – Varna

21 juli 2019

Op zondag 4 augustus 2019 vindt in Varna de jaarlijkse Varna-Galata zwemmarathon plaats, en op zaterdag 31 augustus 2019 in Dordrecht de jaarlijkse Swim to Fight Cancer Dordrecht.

In het kader van de stedenband tussen Dordrecht en Varna, en mede gestimuleerd door het feit dat Varna dit jaar ‘European City of Sport’ is, verbinden we deze twee zwemevenementen met elkaar: zwemmers uit Dordrecht nemen deel in Varna en zwemmers uit Varna in Dordrecht.

Zwemmen in Varna voor ‘Topoli’

De zwemmers uit Dordrecht zwemmen tijdens de Varna-Galata zwemmarathon voor een goed doel: het opvanghuis voor kinderen met een beperking in Topoli, nabij Varna, dat we vanuit de stedenband steunen (project ‘Topoli’; zie ook de Facebook-pagina van Cnst Varna, de organisatie die het huis managet). Dit is niet het officiële doel van de zwemmarathon, want de zwemmarathon is geen sponsor-evenement. Geïnspireerd door ons initiatief zwemmen echter ook een aantal Bulgaarse deelnemers voor ‘Topoli’. Zo is er een begin gemaakt aan de realisatie van de door Petar Stoychev, Bulgaarse zwemkampioen en voormalig Minister van Sport,  vorig jaar uitgesproken wens dat er ook in Bulgarije met de City Swim vergelijkbare zwemevenementen komen. De Dordtse zwemmers halen voorafgaand aan de zwemmarathon geld op door zich te laten sponsoren door vrienden, familie, collega’s en kennissen. Deze sponsoring kan via de speciale sponsorpagina.

Na afloop van de zwemmarathon zal samen met Petar Stoychev het voorlopige eindbedrag dat is ingezameld worden gedeeld. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van publiek en media. Daarbij zal een cheque voor het genoemde bedrag aan de leidsters van ‘Topoli’ worden overhandigd. Eind augustus zal het definitieve ingezamelde bedrag bekend worden gemaakt.

Zwemmen in Dordrecht voor de strijd tegen kanker

De zwemmers uit Varna die in Dordrecht meedoen (de winnaars van de Varna-Galata zwemmarathon), halen uiteraard geld op voor de strijd tegen kanker. Ook zij doen dit door aan familie, vrienden, kennissen en collega’s te vragen om hen te sponsoren. Voor de zwemmers uit Varna is een team-pagina op de website van de City Swim aangemaakt. Dit vergemakkelijkt sponsoring voor de zwemmers door mensen in Nederland en Bulgarije. En het maakt het mogelijk om bij te houden hoeveel geld er via dit team voor de strijd tegen kanker is opgehaald en dit na afloop in Dordrecht en Varna bekend te maken.

De zwemuitwisseling wordt mede mogelijk gemaakt door het fonds van scheepsbedrijf Royal IHC– de IHC Foundation-, door IT bedrijf Dmarcian en door de gemeente Varna.

Laatstgenoemde betaalt reis en verblijf voor de lokale winnaars van de Varna-Galata zwemmarathon, zodat zij in Dordrecht deel kunnen nemen aan de Swim to Fight Cancer Dordrecht.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht