Zwemuitwisseling 2022: Zwemmen voor Oekraïne

16 juni 2022

Op maandag 4 juli 2022 van 19:30 tot 22:30 uur organiseert de Stedenband Dordrecht-Varna in samenwerking met de Dordtse Reddingsbrigade (DRB) ZWEMMEN VOOR OEKRAÏNE in het zwembad van de Sportboulevard.

Doel van dit eerste deel van de zwemuitwisseling van dit jaar, is het inzamelen van zoveel mogelijk geld voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De hulp gaat naar Kharkiv (tot voor kort bij de meesten bekend als Charkov), stad in het Oosten van Oekraïne die zwaar getroffen is en nog steeds onder vuur ligt. Met name medische hulp is hier hard nodig! Uit de opbrengst van de actie zal onder andere het vervoer van een ambulance naar het ziekenhuis van Kharkiv betaald worden.

De ambulance die naar het ziekenhuis in Kharkiv moet

Leden van de Dordtse Reddingsbrigade en andere geoefende Dordtse zwemmers duiken op 4 juli het water in om geld in te zamelen. Je kunt deze actie steunen door zelf mee te zwemmen (alleen geoefende zwemmers uit Dordrecht, van tevoren aanmelden via info@dordrechtvarna.nl of WhatsApp: +31 6 55370832), een zwemmer te sponsoren of een losse donatie over te maken! Sponsoren of doneren kan via deze link, via onderstaande QR-code (in plaatje) of op klassieke wijze door een overmaking op IBAN NL87 INGB 0007 4130 37 t.n.v. Stichting Stedenband Dordrecht-Varna. Zet bij sponsoring van een zwemmer de naam van de zwemmer in de mededeling bij de donatie!

 

Meer informatie over de steun aan Kharkiv

De steun aan Kharkiv is een Dordts initiatief. Een aantal Dordtenaren is kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begonnen met het leveren van steun. Via leden van de kerk bij Uzghorod in Oekraïne ontvangen zij ondersteuningsverzoeken. Samen zamelen zij, met steun van vrienden uit binnen- en buitenland, hiervoor geld in en vervolgens schaffen ze de benodigde materialen (medische hulpmiddelen, waterfilters, praktische goederen etc.) aan en brengen ze naar Uzghorod. Vanuit daar brengen vrijwilligers uit het netwerk van de kerk de spullen naar het Oosten.

Vrijwilligers bij de kerk in Uzghorod, Oekraïne

Los van het feit dat Kharkiv een van de zwaarst getroffen steden in Oekraïne is en daarom onze steun verdient, is de stad ook nog eens – net als Dordrecht – een zusterstad van Varna in Bulgarije. Onder het motto ‘Vrienden voor vrienden’ sluit de stedenband Dordrecht-Varna daarom nu bij de actie aan!

Win-actie

Om de leden van de Dordtse Reddingsbrigade en andere geoefende Dordtse zwemmers te motiveren om mee te doen aan de sponsoractie, is er een win-actie aan gekoppeld: de zwemmer die in 30 minuten tijd de meeste banen zwemt, wint een reis naar Varna, Bulgarije en een startbewijs voor deelname aan de Galata-Varna zwemmarathon op zondag 7 augustus! Deze jaarlijks terugkerende en al meer dan 100 jaar bestaande zwemtocht in Varna is 5 km lang en betreft het overzwemmen van een baai in de Zwarte Zee. Bij de finish van deze zwemmarathon zal een donatie-box staan, waarin zwemmers en supporters eveneens een donatie kunnen stoppen!

 

De zwemuitwisseling is mede mogelijk gemaakt door de Dordtse Reddingsbrigade!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht