Zwemmers uit Varna zwemmen in Dordrecht voor ‘t goede doel

29 augustus 2019

Aankomende zaterdag zwemmen twee Bulgaarse topzwemmers mee met de Swim to Fight Cancer Dordrecht. Hun deelname is onderdeel van de zwemuitwisseling die deze zomer in het kader van de stedenband tussen Dordrecht en Varna plaatsvindt. De twee Bulgaarse zwemmers van ‘Team Varna’ heten Vasiliki Kadoglu (16 jaar) en Georgi Tsurev (18 jaar). Beiden zijn Bulgaars nationaal zwemkampioen en Vasiliki deed vorig jaar mee aan de Jeugd Olympische Spelen! Vasiliki en Gerorgi wonnen eerder deze maand de Galata-Varna zwemmarathon en daarmee een ticket naar zusterstad Dordrecht en deelname aan de City Swim. Ze starten zaterdag in de eerste wave van de 2,5 km – om 17:30 uur precies – en dragen badmuts 31 en 32.

Vasiliki en Georgi worden na afloop van de zwemmarathon in Varna geïnterviewd door RTV Dordrecht

Vasiliki en Georgi komen op donderdag 29 augustus aan in Dordrecht, en zullen twee dagen de stad en het water verkennen – onder andere via een stadswandeling door de historische binnenstad en een gezamenlijke training met de wedstrijdploeg van de Dordtse Reddingsbrigade (DRB).

Ondanks dat ze pas sinds 4 augustus weten dat ze meedoen, komt op de  Swim to Fight Cancer Dordrecht teampagina van de twee wel degelijk geld binnen. Dat deze topzwemmers meedoen is het belangrijkste, maar ook financieel dragen Vasiliki en Georgi dus bij in de strijd tegen kanker!

De zwemuitwisseling wordt mede mogelijk gemaakt door het fonds van technologische dienstverlener voor de maritieme industrie Royal IHC (de IHC Foundation), door IT bedrijf Dmarcian, door Information Security Consulting bedrijf Tilia Holding B.V. en de gemeente Varna. Laatstgenoemde betaalt reis en verblijf van Georgi en Vasiliki en maakt zo hun deelname aan de Swim to Fight Cancer Dordrecht mogelijk.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht