Zwemmen voor Oekraïne: sponsoractie 4 juli groot succes!

11 juli 2022

Op maandag 4 juli jongstleden vond in het kader van ‘Zwemmen voor Oekraïne’ een sponsoractie in het zwembad van de Sportboulevard Dordrecht plaats. In aanloop naar de zwemavond hadden de deelnemende zwemmers al veel sponsorbedragen weten binnen te halen. De acties van Café Restaurant Merz Dordrecht hadden eveneens extra geld voor Kharkiv opgeleverd. Tot slot kwam op de ochtend van 4 juli ook nog een hele gulle gift binnen van baggerbedrijf De Boer (Royal Dutch Dredging). Voorafgaand aan het gezamenlijke event van de Dordtse Reddingsbrigade (DRB) en de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna stond de teller daardoor al op bijna 3000 euro!

Op de avond zelf doneerden de zwemmers en hun supporters ook nog ruimhartig. Terwijl de een het water in dook om mee te dingen naar de hoofdprijs – de reis naar Varna – dook de ander zijn of haar portemonnee in om een bijdrage aan het goede doel in de collectebus te storten. Aangemoedigd door vertegenwoordigers van de Bulgaarse ambassade, de gemeente Dordrecht, de aanwezige pers, de medewerkers van de DRB en de stedenband, deed iedereen zijn uiterste best om een prachtig resultaat neer te zetten! En met succes: in totaal werd met de actie € 3.882,88 opgehaald! Kinderburgemeester Jacob de Mooij mocht namens de gemeente Dordrecht alle aanwezigen blij maken met de mededeling dat de gemeente dit bedrag zou aanvullen tot het streefbedrag van 5000 euro!

Jacob de Mooij, Kinderburgemeester van Dordrecht, en Rumyana Kamberska, Eerste Secretaris van de Bulgaarse ambassade in Nederland, tijdens de start van de zwemactie

Naast in financieel opzicht was de actie ook in sportief opzicht een succes: in totaal gingen 33 zwemmers de uitdaging aan. Samen zwommen zij ruim 1684 banen van 25 meter, omgerekend ruim 42 km! De winnaar van de avond was de 18-jarige Nathan Janssen. Hij zwom in 30 minuten 95 banen, ofwel 2375 meter! Een geweldige prestatie, die hem terecht een reis naar Varna en startbewijs voor de 5 km lange Galata-Varna zwemmarathon oplevert!

Winnaar Nathan Janssen krijgt prijs uitgereikt van Nienke Blauw, vertrekkend Coördinator Stichting Stedenband Dordrecht-Varna

Deze Galata-Varna zwemmarathon vindt plaats op zondag 7 augustus a.s. in zusterstad Varna. Naast Nathan zal dan ook zijn zus Isabelle Janssen (21), die afgelopen maandag met 79 banen zeer verdienstelijk 2e werd (bekijk hier de totale Einduitslag Zwemmen voor Oekraïne Dordrecht), de baai van de Zwarte Zee trotseren.

In de aanloop naar het jaarlijks terugkerende zwem-event zal ook in Varna geld ingezameld worden voor Kharkiv, Oekraïne. Het nieuwe streefbedrag is € 6000,-, maar meer mag ook: de noden in Kharkiv, Oekraïne zijn enorm, dus werkelijk alle hulp is welkom!

Na afloop van de zwemmarathon zal de eindopbrengst van de zwemuitwisseling bekend worden gemaakt.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting