Sociale doelen samen bereiken

Varna, haar inwoners en de overheid, zijn sinds de val van het communisme eind jaren ’80, nadrukkelijk gericht op het Westen. Hierbij zijn zij niet alleen geïnteresseerd in de luxere levensstandaard van de West-Europese landen. Ook democratisch bestuur, de aanpak van criminaliteit en drugs, onderwijsmethoden en zorg zijn onderwerpen die de aandacht trekken. ‘Best practices’ nemen zij graag over. Andersom hebben zij ook ‘best practices’ waar wij weer van kunnen leren. Wil jij of jouw organisatie meewerken aan maatschappelijke kwesties of kennis uitwisselen met organisaties in Varna? Wij brengen graag instellingen en organisaties in Varna en Dordrecht met elkaar in contact. Vorm en inhoud bepaal jijzelf.

Wil je meer weten?

Het bestuur geeft je graag meer informatie over hoe je kan samenwerken met instellingen in Varna. Of over hoe je kennis kan uitwisselen. Stuur een e-mail of bel met bestuurslid Madeleine Noteborn. Haar contactgegevens vind je rechtsboven.

projecten

‘Topoli’ (Cnst Varna)

Sociale doelen samen bereiken

Net buiten Varna, maar zo dicht bij dat het een voorstad zou kunnen zijn, ligt het dorp Topoli. In dit dorp bevindt zich een bijzonder huis. In dit huis is een opvang gevestigd voor kinderen met een fysieke of geestelijke beperking. Er wonen momenteel 9 kinderen, variërend in leeftijd van 4 tot 16 jaar. Wat de opvang zo bijzonder maakt, is dat deze midden in een woongemeenschap, het dorp gevestigd is. En dat het kleinschalig is, in tegenstelling tot de grote, kille instituten aan de randen van grote steden die de meeste kindertehuizen zijn. De kinderen worden zo meer geïntegreerd in de maatschappij, in plaats van buitengesloten. Twee van de kinderen gaan ook in het dorp naar kinderopvang, anderen gaan er naar school. De opvang draait, maar heeft het – zowel qua mankracht als financieel – niet makkelijk. De Stichting Stedenband Dordrecht-Varna heeft om die reden in 2018 besloten de opvang te gaan steunen.

Voorgeschiedenis

Marina Brinkman, oorspronkelijk afkomstig uit Varna, tot voor kort woonachtig in Dordrecht en vrijwilliger voor de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna, kwam in het voorjaar van 2015 per toeval in aanraking met de opvang in Topoli. De opvang, die voorheen in Varna in de wijk Vinista zat, was toen net klaar. Dat wil zeggen: het huis stond er, maar het was nog totaal niet ingericht. Op Facebook riepen de initiatiefnemers van de opvang Bulgaren van binnen en buiten Bulgarije dan ook op om bij te dragen. Er zat een lijstje met spullen bij. Marina kwam deze oproep per toeval tegen en besloot contact op te nemen. Online kocht ze spullen bij Ikea, die ter plaatse werden bezorgd. Daarnaast bracht haar moeder ook spullen, onder andere een tapijt. Toen Marina, net als elk jaar, in de zomer in Varna was, besloot ze langs te gaan om het resultaat van de ondersteuning te gaan bekijken. Ze ontmoette de verzorgers, de psycholoog en de vrijwilligers, waaronder een kinderfysiotherapeut, en natuurlijk de kinderen. Sindsdien heeft ze contact gehouden. In 2017 besloot Marina de opvang bij de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna onder de aandacht te brengen.

Vrijwilliger Marina Brinkman in de opvang in Topoli

Ondersteuning uit Dordrecht tot nu toe

De kinderen die in de huisjes wonen, hebben verschillende beperkingen. De jongste, een meisje van 4, heeft het syndroom van Down. De oudste, een tiener, heeft vermoedelijk een autistisch spectrum stoornis. En er is ook een meervoudig gehandicapt meisje, dat dankzij de aanschaf van een speciale ontwikkelde stoel inmiddels kan zitten, maar voorheen niets kon. Doordat de zorg voor de kinderen zo uiteen loopt en de begeleiding en ondersteuning in termen van mankracht relatief beperkt is, is het van groot belang dat het huis in alle opzichten veilig is ingericht, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Een van de kinderen deed steeds alles open en dicht en had de neiging om weg te lopen. Dat leidde tot uitdagingen, omdat de keuken, inclusief oven, open toegankelijk was en er ook geen deur zat tussen de woonkamer en de voordeur. Met steun van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna is het keukenblok inmiddels afgesloten en is er een halletje met deur bij de voordeur waar ook kastjes zijn neergezet waar van ieder kind apart de schoenen, jas en andere spullen in bewaard kunnen worden. Daarnaast zijn in 2019 met steun uit Dordrecht twee extra gespecialiseerde stoelen aangeschaft voor kinderen die niet uit zichzelf rechtop kunnen zitten. En tot slot is er, na een succesvolle inzamelingsactie gekoppeld aan de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna in 2019, een mooie overkapping over de speelplaats naast het huis gebouwd. Dankzij deze overkapping kunnen de kinderen ook buiten spelen als het heel warm is of juist heel koud en/ of als het regent!

Lokale steun

De opvang krijgt ook uit eigen omgeving steun. Vooral het vliegveld van Varna heeft al veel goede steun gegeven – onder andere bij het veilig afsluiten van de voorheen open trap en bij de aanschaf van specialistisch meubilair. Ook uit de Bulgaarse gemeenschap komt steun: er is inmiddels airconditioning, de bakker en de timmerman dragen bij en individuele Bulgaren doneren ook veel. Helaas ook veel spullen die minder hard nodig zijn, o.a. kleding en speelgoed voor de kinderen, terwijl ze daar al meer dan genoeg van hebben.

Bezoek burgemeester, de Corona-tijd en heden

De Stichting heeft in mei 2019 een bezoek gebracht aan Topoli. Tijdens dit bezoek, waarbij ook burgemeester Kolff en VVD raadslid en Stedenband-ambassadeur Rolin den Heijer aanwezig waren, is gesproken over welke praktische steun er nodig is. Daaruit kwam onder andere het verzoek voor de overkapping van de speelplaats (zie hierboven) naar voren. Daarnaast hebben het management en de medewerkers aangegeven interesse te hebben in samenwerking en kennisuitwisseling met organisaties in Dordrecht en omgeving die ook werken met kinderen met een beperking.

Bezoek aan Topoli in mei 2019, met o.a. burgemeester Kolff, VVD raadslid en stedenband Varna ambassadeur Rolin den Heijer en stichtingsvoorzitter Rob Scheelbeek

 

Tijdens de eerste twee jaar van de Corona-pandemie (2020-2021) was het helaas niet mogelijk om het huis in Topoli te bezoeken. Gelukkig konden we in deze periode wel per email en via social media contact onderhouden. Zo kregen we regelmatig toch updates (zie artikelen elders op de website) en leerden we dat de periode zwaar was, maar dat de kinderen zich er toch goed doorheen hebben geslagen. Nu de pandemie wat afgezwakt is, hopen we in de zomer van 2022 wel weer op bezoek te kunnen!

Wilt u meer weten over het project of de opvang in Topoli? Of werkt u zelf met kinderen met een beperking en heeft uw organisatie interesse in samenwerking en/ of kennisuitwisseling? Neem dan contact op met John Peters, de coördinator van de stedenband: jpeters@dordrechtvarna.nl.

»
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht