Wat kan ik doen

Wat kan ik doen?

Over elkaars dagelijkse leven, gewoonten en van elkaars geschiedenis kun je veel leren. Wij bieden daarom inwoners van de Drechtsteden regelmatig de kans om te ‘proeven’ en leren van de Bulgaarse cultuur. Ook brengen we mensen en bedrijven met elkaar in contact. Dit kan zijn voor samenwerking of om elkaar te steunen (met kennis, tijd en/ of geld). Bekijk hieronder de verschillende manieren waardoor je onderdeel van de stedenband kunt worden.

 • Stage
 • Bedrijfsponsor
 • Vrijwilliger
 • Reiziger
 • Doneer

Stage

Stage lopen in Varna, Bulgarije – MBO of HBO student

Ben je MBO of HBO student en wil je kennis maken met de Balkan, een nieuwe cultuur en mensen? Wil je jezelf eens in het diepe gooien met een onvergetelijk buitenlandse stage in Bulgarije, specifiek Varna? Dan kan de stichting stedenband Dordrecht-Varna je misschien helpen.

In zusterstad Varna hebben wij namelijk contacten met enkele maatschappelijke initiatieven waar je als student mogelijk een stage kunt lopen. In het verleden zijn er al studenten geweest die een stage liepen bij het dagactiviteitencentrum Riviera en bij lagere scholen in Varna. Op basis van jouw interesses kunnen we zoeken naar een geschikte stage-plaats voor jou.

Voordelen van een stage in Varna, Bulgarije:

 • Je doet buitenlandse werkervaring op in Bulgarije
 • Je levert een bijdrage aan een maatschappelijke organisatie in Varna
 • Je ontdekt de Bulgaarse cultuur, de gewoonten en tradities
 • Je vergroot je netwerk en leert samenwerken in een ander land en cultuur

Als stichting kunnen wij betrokken zijn bij de voorbereidingen en het organiseren van de stage in de zusterstad. Het resultaat van de stage ligt natuurlijk in jouw handen.

Wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar Nienke Blauw, coördinator.

Bedrijfsponsor

We hebben verschillende opties voor je. Als bedrijf kun je een project of organisatie in Varna ‘adopteren’. Geld inzamelen tijdens een bedrijfsevenement. Eénmalig doneren. Of de organisatie van de stedenband steunen.

Adopteer een organisatie of project

De stedenband heeft een groot betrouwbaar netwerk in de zusterstad Varna, Bulgarije. We hebben contact met onder andere jongerenorganisaties, scholen, bedrijven, de gemeente en maatschappelijke organisaties. Wij steunen elk jaar een goed doel in Varna. Hiervoor zamelen wij geld in en vragen fondsen aan. Je kan als bedrijf dit project steunen. Of wij kunnen voor je op zoek naar een project in Varna die aansluit bij jouw bedrijf qua doelgroep of type probleem. Natuurlijk zul je regelmatig een stand van zaken ontvangen vanuit Varna over wat een organisatie met jouw financiële steun doet. Daar zorgt de stichting voor. En als tegenprestatie zul je natuurlijk op deze website genoemd worden als samenwerkingspartner en in de communicatie van de stedenband.

Steun de stedenband ’in natura’

Papier, flyers, advertenties, locatie, ons computernetwerk … Voor dit soort zaken zoeken wij sponsors. Als stichting en stedenband willen wij de kosten namelijk zo laag mogelijk houden. Wij kijken graag samen met je naar welke producten of diensten jouw bedrijf aan de stedenband zou kunnen leveren als sponsoring in natura. Als tegenprestatie noemen wij je dan natuurlijk als samenwerkingspartner op onze website en nodigen wij je uit voor al onze evenementen.

Organiseer een actie!

En wij denken graag met je mee over de organisatie daarvan. Activiteiten waarbij je geld in kan zamelen zijn bijvoorbeeld vanwege een kick-off meeting van een project, tijdens een teambuilding sessie of vanwege een ander bedrijfsevenement. Als stichting en stedenband hebben wij veel typisch Bulgaarse voorwerpen waarmee een evenement leuk kan worden aangekleed. Ook kunnen wij je bepaalde films, Bulgaarse musici en bijvoorbeeld cateraars aanraden.

Steun éénmalig een project in Varna, Bulgarije

We zijn ook al erg blij als jouw bedrijf eenmalig een gift doet. Als je aan een specifieke doelgroep of organisatie in Varna, Bulgarije, een gift wilt overmaken, dan kunnen wij deze voor je uitzoeken. Voor advies over welk project het beste bij je bedrijf past, kun je advies vragen aan coördinator Nienke Blauw. Haar contactgegevens staan onderaan. Bij grote donaties (van minimaal 1000 euro) vermelden wij de naam van je bedrijf en het logo op de webpagina van het project als sponsor.

Vrijwilliger

Wordt vrijwilliger

Op het gebied van communicatie en fondsenwerving, zijn we altijd op zoek naar enthousiaste en getalenteerde mensen die zich een tijdje willen inzetten voor de stedenband. Denk hierbij aan het schrijven van artikelen voor de nieuwsbrief, Facebook en de website. En ook aan het organiseren van fondsenwervende acties voor één van de projecten in Bulgarije. We hebben hiervoor regelmatig vacatures.

Zamel een keer geld in

Dit kun je zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ben je bijvoorbeeld een keer jarig of vier je een jubileum, stel dan als cadeau een gift aan de stedenband voor. Als je ons hierover vertelt, dan sturen we je graag uitgebreide informatie op om te delen met je gasten.

Steun ons als vriend

Help je ons als vriend, dan zorgen wij ervoor dat je minstens één keer per jaar toegang krijgt tot een inspirerend Bulgaars evenement, waarbij wij je als VIP zullen behandelen. Daarnaast houden we je persoonlijk op de hoogte van wat we doen. Je bent al vriend als je jaarlijks minimaal 30 euro aan de stichting overmaakt. We geven je graag hier meer informatie over. Je kan hierover contact opnemen met coördinator Nienke Blauw.

Reiziger

Wil je met eigen ogen zien wat er gebeurt in Varna? Dat kan! Wij kunnen je sowieso tips geven van bijzondere plekken die je zeker moet bezoeken zowel in Varna als in Bulgarije. Daarnaast regelen wij graag enkele ontmoetingen met mensen uit Varna waar de stichting mee samenwerkt en/ of die wij geholpen hebben. Zij zullen je met veel liefde het ‘echte’ Bulgaarse leven laten ervaren.

Voor een eerste indruk raden we je sowieso aan om de pagina over Varna en over Bulgarije te bekijken.

Meer weten? Stuur een e-mail of bel met Nienke Blauw.

 

Doneer

Voor het uitvoeren van culturele en sociale activiteiten is de stedenband afhankelijk van giften. Wil je de stedenband financieel steunen? Dan kun je een bedrag overmaken op bankrekeningnummer:
NL87 INGB 0007 413037
Als je een specifiek project wilt steunen, vragen wij je dit te vermelden in de omschrijving. Alvast bedankt!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf