Vriendschapsconcert 2021 ‘Voyager’ komt eraan!

21 mei 2021

De jonge producer Timo Nuis, artiestennaam TimoNoize, heeft de DJ-producercompetitie ‘Can u Beat Bach?’ gewonnen. Met zijn versie van de remix die de Britse trance DJ en Producer Solarstone maakte van ‘Prelude en fuga in C’ van Bach overtuigde Timo de vakjury, bestaande uit Marieke Hopman van het Bachfestival, Solarstone en Lucien Foort van de UBeat Academy. Producer Velin Penev, artiestennaam DYLGIQ, won met de energieke ‘Delyo Metal Remix’, zijn versie van de remix die de Nederlandse trance DJ en Producer Robert Nickson maakte van het traditionele Bulgaarse lied Izlel ye Delyo Haydutin’, de DJ-producercompetitie ‘Can u mix Folk & Vibes?’.

TimoNoize wint een plek in de line-up van het Bachfestival, naast Solarstone. Als de omstandigheden het toelaten, wint hij daarnaast ook een podiumplek op het Varna Summer Festival in Varna, naast Robert Nickson. DYGIQ wint een podiumplek op het Varna Summer Festival naast Robert Nickson. Als de omstandigheden het toelaten, wint hij daarnaast ook een podiumplek op het Bachfestival in Dordrecht, naast Solarstone.

Voyager

Beide competities zijn voortgekomen uit een samenwerking tussen de Popcentrale, Ubeat Academy, Stichting Stedenband Dordrecht-Varna, Silver Lining Agency, het Bachfestival Dordrecht en het Varna Summer Festival. De deelnemers verbinden muzieksoorten, publiek en zustersteden Dordrecht en Varna.  Verbindende factor tussen de twee competities is dat zowel de traditionele Bulgaarse volksmuziek als de muziek van Bach te vinden zijn op de Golden Record die aan boord van ruimtesonde Voyager rondzweeft in de ruimte. Het overkoepelende project waar beide competities onderdeel van zijn, en dat met steun van de Gemeente Dordrecht, de Gemeente Varna en het Fonds Cultuurparticipatie tot stand is gekomen, heet dan ook Voyager.

Vriendschapsconcert

Dit project, dat haar ‘finale’ zal beleven op 25 en 26 juni in de vorm van een concert in Varna en Dordrecht, is een waardige opvolger van het vriendschapsconcert dat de stedenband Dordrecht-Varna in 2018 organiseerde. Dat concert was een ‘dubbelconcert’, dat in Dordrecht door ‘Phil Young’ – het jongerenorkest van het Dordtse DPhO – en in Varna door het Opera orkest werd uitgevoerd. Dit jaar kunnen de twee concerten niet op dezelfde avond worden uitgevoerd. Maar net als drie jaar geleden, zullen de steden elkaars concert wel te zien krijgen – via videofragmenten en/ of livestream. En als het mogelijk is, gaan de winnende producers dus in elkaars zusterstad op bezoek! Aandacht voor de vriendschap tussen Dordrecht en Varna is tijdens de concerten daarmee gegarandeerd!

Elektronische muziek

Het is geen toeval dat de stedenband voor het vriendschapsconcert van dit jaar gekozen heeft voor elektronische muziek. Met deze moderne muziek, die veel jongeren aanspreekt, hopen de stedenband en haar samenwerkingspartners een breder publiek aan te trekken. Daarnaast is Dordrecht ook nog eens de bakermat van deze muziekstijl – een nogal onderbelicht feit!

In een zeer interessant artikel licht Lucien Foort, een van de grondleggers van de muziekstijl, dit toe en legt hij uit hoe hij met de UBeat Academy en de Popcentrale Dordrecht dit feit meer bekendheid  wil geven en ook een nieuwe generatie Dordtenaren op wil leiden tot vakbekwame producers! De mooie productie van TimoNoize laat zien dat deze ambitie van de in 2020 gestarte UBeat Academy direct bewaarheid wordt!

Vanuit de stedenband willen we beide winnende producers van harte feliciteren met hun winst. En we kijken ernaar uit hen over een maand ‘live’ te zien optreden!

Winnende track van TimoNoize 

Winnende track van DYGIQ

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht