Villa Riviera blij met investeringen

26 oktober 2017

In 2015 ontving Riviera een cheque van 10.000 euro van Alphatron Security om extra voorzieningen te kopen. Riviera is een dagverblijf voor jongeren en volwassenen met een meervoudige handicap. Het afgelopen jaar gaven ze de laatste euro’s uit van deze cheque. Wat hebben ze er mee gedaan?

Bestuurslid Madeleine Noteborn heeft de besteding en alle resultaten goed in de gaten gehouden bij Riviera. Madeleine:

“De stichting Stedenband Dordrecht-Varna onderhoudt in Varna nauwe contacten met Villa Riviera. Dit is een dagopvang voor jong volwassenen met een mentale beperking. In 2015 bezocht een delegatie  uit Dordrecht onder leiding van de toenmalige burgemeester Arno Brok de Villa. Tijdens dit bezoek werd een cheque overhandigd van de firma Alphatron ter waarde van 10.000 euro.

Op dit moment is de totale gift  uitgegeven en een aantal weken geleden werd het laatste bedrag van de gift overgemaakt aan de leiding van de Villa. In nauwe samenwerking met het bestuur van de stichting  is de afgelopen jaren steeds gekeken hoe het geld het beste besteed kon worden en wel op een zodanige manier dat het de bewoners steeds ten goede kwam.

Allereerst werd er gekozen voor de bouw van een overdekte werkplaats in de tuin. Daardoor konden de bewoners ook tijdens regen doorgaan met hun buitenactiviteiten en hun creatieve bezigheden.

Toen dat klaar was ontstond het plan voor de bouw van een broodoven. Brood heeft in Bulgarije  een belangrijke betekenis bij het verwelkomen van gasten en het brood wordt steeds al naar gelang de dag van het jaar versierd met symbolische tekens. Broodbakken werd al gedaan in de Villa maar de oude oven voldeed niet meer aan de eisen van de huidige tijd en de bewoners wilden ook brood bakken om dit te verkopen zodat er meer middelen  zouden komen voor hun activiteiten. Ook deze broodoven is er dus gekomen en werkt op dit moment naar volle tevredenheid. Tijdens een bezoek in 2016 hebben enkele leden van het bestuur al van dit zelf gebakken brood mogen proeven.

Als laatste wilden de bewoners de tuin verder aanpakken met meer bloemen en de aanleg van een kruidentuin. Tevens was er behoefte aan apparatuur om te kunnen sporten. Bewegen is immers belangrijk  voor een goede conditie, het houdt de bewoners fit en er zijn daardoor minder ziektegevallen. Aan deze wens heeft het bestuur,  door de gift van Alphatron, tegemoet kunnen komen en de tuin, met de sporttoestellen, is de afgelopen maanden heringericht.

De bewoners zijn Alphatron dan ook zeer dankbaar dat zij dit allemaal hebben kunnen verwezenlijken dankzij deze gift.”

Het bestuur kijkt met een tevreden gevoel terug op een goede samenwerking met de leiding  van de Vila, waardoor dit alles tot stand heeft kunnen komen.

Tuinhuisje bij Riviera dagverblijf in Varna, Bulgarije.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf