Verhalen uit Dordrecht en de partnersteden in tijden van Corona

05 mei 2020

We leven in bijzondere tijden. De Corona-crisis heeft een impact op iedereen. We hebben het de afgelopen weken volop gezien in Dordrecht: we verloren dierbaren, mochten onze kwetsbare oudere familieleden niet meer opzoeken, mochten niet meer naar school, verloren werk en inkomsten, konden niet meer naar onze favoriete restaurants en cafés, de film, onze sport- of hobbyclubs en zagen onze eigen en andere evenementen geannuleerd of uitgesteld worden.

Niet alleen in Dordrecht is deze impact voelbaar. De Corona-crisis is een pandemie, voelbaar in de hele wereld! Ook in de steden waarmee Dordrecht zich al vele jaren in een speciale vriendschap verbonden weet. Hoe vergaat het onze vrienden in de partnersteden?

We zijn het ze gaan vragen! En dat heeft prachtige, persoonlijke verhalen opgeleverd uit Hastings (Groot-Brittannië), Recklinghausen (Duitsland), Bamenda (Kameroen), Varna (Bulgarije) en Dordrecht (Zuid-Afrika).

Vanaf vandaag, 5 mei, beginnen we met het delen van deze verhalen. De startdatum, Bevrijdingsdag 2020, is daarbij passend. We vieren vandaag 75 jaar vrijheid. En in die 75 jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, is de wereld steeds hechter geworden. Onder het motto ‘dit nooit meer’ werden samenwerkingsverbanden opgezet en vriendschappen afgesloten. Wie samen leeft, deelt, bouwt, werkt, verdient, speelt, sport, drinkt en eet, lacht en huilt begrijpt elkaar immers beter en pakt minder snel de wapens op. Het heeft geleid tot de Verenigde Naties, de Europese Unie. En ook onze stedenbanden, de vriendschappen met onze partnersteden, komen uit deze gedachte voort!

Nu we door Corona van onze vrienden gescheiden zijn, is het tonen van onze verbondenheid des te belangrijker. Dat geldt voor vrienden dichtbij, op ons mooie eiland, maar evenzeer voor vrienden ver weg. Op de dag dat we onze vrijheid vieren, vieren we dus ook deze verbondenheid door te starten met de rubriek ‘Verhalen uit Dordrecht en de partnersteden in tijden van Corona’.

Startvideo en persoonlijke verhalen

We zijn vandaag gestart met een video die tot stand gekomen is door een mooie samenwerking tussen Stichting Stedenband Dordrecht Varna en diverse burgers in Dordrecht en Varna, afkomstig uit het bedrijfsleven, de sport, het onderwijs, de zorg, het lokale bestuur en de stedenband-stichting – met dank aan Fokko van der Straaten (RTV Dordrecht) en Vladimir Gatev voor het beeldmateriaal van de steden. Deze video is te zien op de Facebook-pagina van de Stedenband Dordrecht-Varna en is ook op het Youtube-kanaal van onze stedenband terug te vinden.

Na deze video volgen de komende dagen en weken individuele, persoonlijke verhalen – sommigen in de vorm van een column, anderen in de vorm van een videoboodschap – uit Dordrecht en alle partnersteden, van mensen uit diverse hoeken van de samenleving. Deze verhalen worden onder andere gepubliceerd via de websites van de stedenband met Bamenda, Varna en Dordrecht en de Facebook-pagina Dordrecht Internationaal.

 

 

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf