Over Varna

Een korte geschiedenis

De geschiedenis van Varna gaat terug tot 6 eeuwen vóór onze jaartelling. Eerst woonden er de Thraciërs, later de Grieken, de Romeinen en de Ottomanen. In 1828 vond de belegering van Varna plaats, waarbij het Ottomaanse leger onder druk van de Russen zich teruggetrokken uit het gebied. Op 3 maart 1878 herkreeg Bulgarije zijn zelfbestuur als zelfstandig vorstendom binnen het Ottomaanse Rijk, en op 22 september 1908 werd het een volledig onafhankelijk koninkrijk. Het won en verloor gebied gedurende de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Na de tweede wereldoorlog trokken de Russen Bulgarije binnen. Na de val van het IJzeren Gordijn volgden in 1990 vrije verkiezingen. In 2007 werd Bulgarije lid van de EU.

Doorkijkje in de Romeinse thermen in Varna. Foto: Jan Tito, 2015

 

Historische schatten en veel culturele evenementen

Varna heeft een bruisend cultureel leven met diverse musea, theaters, een opera, een voormalig koninklijk paleis en een festivalcomplex waar jaarlijks het Summer Festival gehouden wordt. De Marine Tuinen zijn de grootste van de Balkan. Er bevinden zich 150 monumenten in de stad Varna. Een belangrijk museum is bijvoorbeeld het scheepvaart- en marine museum met daarbij het schip Drâzhki en ook het Archeologisch Museum met onder andere oude iconen en opgegraven skeletten die bekleed zijn met goud, zilver en juwelen. De Bulgaarse cultuur zie je verder terug in de muziek, zang en dans. Het lentefeest in maart, Baba Marta en het Rozenfeest eind mei worden uitbundig gevierd. Toeristen bezoeken Varna ook vanwege de prachtige stranden.

Skateboard evenement tijdens jaarlijks evenement FunCity in Varna.

De haven en toerisme belangrijke pilaren voor Varna

De stad Varna heeft circa 350.000 inwoners en is gelegen aan de Zwarte Zee. Het is de belangrijkste havenstad van Bulgarije. De stad is omringd door diverse tuinen, natuurparken, wijngaarden en bos. Sinds de val van de socialistische regering in 1996 kent het land monetaire stabiliteit en snelle economische groei. De ligging van de stad Varna aan de Zwarte Zee, het Zeehavenbedrijf, de maritieme opleidingen, scheepswerven en andere metaalindustrie dragen bij aan deze groei. Daarna volgt het toerisme als pijler van de economie. Belangrijk is de aanwezigheid van een internationale vlieghaven.
De havenstad Varna heeft diverse hogescholen en vijf universiteiten. Namelijk de Economische-, de Technische-, de Medische- en de Vrije Universiteit en de Naval Academy.

Simulatie-kamer voor studenten van de Naval Academy in Varna. Foto: Jan Tito

Godsdienst speelt een belangrijke rol

Ongeveer 87% van de bewoners zijn Christelijk Orthodox. Een kleiner deel, namelijk 13%, is Islamitisch. Varna bezit prachtige oude kerken: de Kathedraal gewijd aan Maria en de Sint Nikola Kerk, een Armeense kerk.
De Christelijk Orthodoxe kerk kent veel rituelen. Kloosters en iconen nemen daarbij een belangrijke rol in. Een kenmerk van een icoon is dat er veel goudkleuren inzitten. Beeltenissen van heiligen en Moeder Maria en Jezus werden en worden nog steeds, volgens vaste traditionele regels, door monniken geschilderd.
Het Aladzha klooster is het best bewaarde, in de rotsen uitgehakte, klooster uit de 6de eeuw. De kluizenaars vestigden zich hier en groeven tientallen kamers in de kalksteen- kliffen op 40 meter hoogte. Er zijn ook sporen van bewoning in de steentijd ontdekt.

Uitsnede van ikoon ‘Heilige Moeder Gods- Koningin der Koninginnen’, afkomstig uit Varna.

Natuur en omgeving

In de omgeving van Varna bevinden zich diverse natuurparken. Ieder jaar trekken meer dan 90.000 roofvogels, 30.000 pelikanen, 240.000 ooievaars en vele duizenden steltlopers en zangvogels langs de Zwarte Zee.
In de valleien rondom Varna worden druiven (voor vooral witte wijn) én rozen gekweekt. Uit de rozenblaadjes perst men de rozenolie, welke niet alleen wordt gebruikt in de parfumindustrie maar ook in de geneeskunde en in voedsel. Bij het dragen van het traditionele kostuum hebben de meisjes altijd rozen in hun haar.
Op ongeveer 20 km ligt ‘het Stenen Woud’. Dit is een stuk land vol met stenen pilaren tot 12 m hoog. Het verhaal gaat dat deze stenen er al miljoenen jaren staan en dat het vroeger de bodem van de zee was.

Meisjes met mandjes gevuld met rozen tijdens het rozenfestival.

"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting