Jubileum-week in Dordrecht

25 augustus 2016

Vorig jaar eind oktober kon je 7 dagen lang kennismaken met verschillende aspecten van Bulgarije. Aanleiding hiervoor was ons 15-jarige jubileum. In Dordrecht kon je onder andere een klassiek Bulgaars concert bezoeken, naar een poppentheater gaan en Bulgaars leren koken en dansen. Helaas is de week voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog!

Burgemeester Arno Brok van Dordrecht en loco-burgemeester Todor Ivanov openen de tentoonstelling 'Het oudste goud' in het Dordrechts Museum.
Beroemd graf met gouden voorwerpen uit de tentoonstelling Het Oudste Goud.
De Jeugdphil van het Dordrechts Philharmonisch orkest had enkele Bulgaarse muziekstukken ingestudeerd.
Marietta Petkova, Bulgaarse concertpianiste, trad zaterdag op in Dordrecht. (Foto door Jozef Scuric)
Micho Dimitrov speelde samen met Marietta Petkova enkele Bulgaarse muziekstukken.
Operakoor van Dordrecht tijdens het concert op zaterdag.
Poppentheater met een Bulgaars tintje, door Xiewel op zondag.
Bulgaarse kookworkshop van Marina Brinkman, op dinsdag.
Genieten van de Bulgaarse gerechten na de kookworkshop.

Programma

 • donderdag 27 oktober 2016 – Opening van de tentoonstelling ‘Het oudste goud van de wereld‘. Deze tentoonstelling organiseerde het Dordrechts Museum en is te bezoeken tot en met 28 april 2017.
 • vrijdag 28 oktober 2016
  • Opening van de expositie met grafiek van de Bulgaarse kunstenaars Roumen Skortchev en Toma Tomov. Tot en met december 2016 kon je hun werk zien in verkoopatelier Paerlen en Zwijnen in Dordrecht.
  • Openingsavond in bioscoop The Movies. Hierbij kon je de Bulgaarse filmWorld is big and salvation lurks around the corner” (Stephan Komandarev, 2008) bekijken.
 • Zaterdag 29 oktober 2016 – Klassiek concert in muziekcentrum Benevia, Spirea 7. Speciaal voor de Varna-week trad de Bulgaarse pianiste Mariette Petkova op samen met Micho Dimitrov (viool). Daarnaast traden het Philharmonisch Jeugdorkest en het Operakoor van Dordrecht op.
 • Zondag 30 oktober 2016 – Poppentheater voor kinderen met een Bulgaars tintje in Dordrecht.
 • Dinsdag 1 november – Kookworkshop bij het ROC Da Vinci College.
 • Woensdag 2 november – Bulgaars dansen bij volksdansvereniging Machar in Dordrecht.

Meer informatie over de Varnaweek

 

Met dank aan de sponsors:

gemeente Dordrecht, Baggerbedrijf De Boer- Dutch Dredging, DaVinci College, Stichting ANNA en MEE Drechtsteden- TienPlus.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht