Varna benoemt tot European Youth Capital 2017

28 december 2015

Varna veroverde deze titel met het concept van een ‘social hub’ (ontmoetingsplek) en de slogan ‘Innowave’. De slogan staat voor sociale innovatie en ‘making waves’ (zorgen voor verandering en het omvormen van de samenleving).

Varna 2017 Jongerenhoofdstad

Jongeren voor de aankondiging van het EYC in 2017

De slogan ‘Innowave’ staat dus voor sociale innovatie en ‘making waves’ (zorgen voor verandering en het omvormen van de samenleving). De jury van het European Youth Forum oordeelde dat het concept van de gemeente Varna participatie van jongeren op de lange termijn garandeert. Varna concentreert zich hierbij met name op de ontwikkeling van ‘social entrepreneurship’. Door dit te stimuleren willen zij jongeren participatie, duurzame werkgelegenheid, creativiteit, netwerken, uitwisseling en educatie (van elkaar leren) realiseren.

Bekijk het promotie-filmpje waarin jongeren hun stad laten zien:

Doorbreken van stereotypen

Funcity Varna- jaarlijks skateboard event

Niet alleen over Bulgarije bestaan negatieve berichten zoals dat het een smeltkroes is van corruptie en armoede en ook de “saddest place in the world, relative to its income per person” is (The Economist, 2010), Varna heeft als stad ook niet een positieve reputatie. Het staat bekend als een goedkope vakantiebestemming, met veel armoede, corruptie en georganiseerde misdaad en als een stad met belangrijke prehistorische vondsten zoals het Thracische goud. Varna grijpt de titel van European Youth Capital (EYC) aan om te laten zien dat het meer is dan “goedkope bars, corruptie en verhalen uit een ver verleden” (BidBook Innowave). Varna is een stad met bruisende culturele activiteiten en een diverse bevolking (waaronder Roma, Armenen, Russen, Turken en Joden). Daarnaast zijn van de 340.000 inwoners ruim 158 000 mensen onder de 35 jaar. Het feit dat Varna vijf universiteiten heeft zal deze aantallen ook gedeeltelijk verklaren.
In Varna zijn al een redelijk aantal jongeren initiatieven die al ervaring hebben met het organiseren van jongeren festivals, straatfeesten en ‘urban art’ events. Een voorbeeld is het ‘Fun City Youth Festival’ in Varna. Dit is het grootste jongerenfestival in Bulgarije.

Missie van Innowave Varna

 • stimuleren van het gebruik van ‘sociaal kapitaal’ en individuele capaciteiten om werkloosheid te laten afnemen
 • vergroten van handelsmogelijkheden
 • platform bieden voor buitenschools onderwijs
 • belang van sociale innovatie en ‘social entrepreneurship’ onder jongeren tijdens hun opleiding promoten

Varna Funcity AcrobatenWat gaat Varna als jongerenhoofdstad doen?

Het park de ‘Sea Garden’ wordt de centrale ontmoetingsplek voor jongeren uit de Europese Unie waar ze kunnen experimenteren, samenwerken en innoveren. Tijdens het EYC jaar zal Varna dus evenementen door en voor jongeren organiseren. Het precieze programma wordt in 2016 bepaald.

Hoe gaat Dordrecht als zusterstad bijdragen?

Dat is een vraag die we graag aan jongeren in Dordrecht en omstreken willen voorleggen. Wat lijkt hen met name interessant aan Varna als jongerenhoofdstad van Europa en hoe zouden zij Dordrecht willen representeren… Ken jij een jongerenorganisatie of een jongere die hierover zou willen nadenken? Wij ontvangen graag je tip. Stuur een e-mail aan Astrid Helder-
ahelder [@] dordrechtvarna.nl

Bronnen voor het artikel:
www.varna2017.bg (BidBook).
www.europeanyouthcapital.org
The Economist (2010)- “The rich, the poor and Bulgaria” (http://www.economist.com/node/17722557)

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht