Leuke plekken in Varna voor jongeren

Tips om in 7 dagen Varna te ontdekken.

16 augustus 2016

Varna is een moderne stad met veel activiteiten voor en door jongeren. Vrijwilliger Mariyana (19 jaar) heeft een uitgebreid reisprogramma voor je uitgewerkt met enkele ‘must-see’ en ‘must-do’s’ in Varna. Zij woonde in Varna tot eind 2014 en weet daardoor als de beste wat jongeren kunnen doen in deze Bulgaarse stad. Lees de tips van Mariyana voor als je Varna een paar dagen wilt bezoeken.

Vrijwilliger Mariyana: “Als je één van de duizenden toeristen bent, die mijn stad in de zomer komt bezoeken dan ga je vast de volgende plaatsen bezoeken: het Aladzha klooster, de Kathedraal van Varna en langs de vele musea. Natuurlijk wil je ook het Dolfinarium, de Opera, de Romeinse baden, het Stone Forest (18 km vanaf Varna) en het enige openlucht-museum bezoeken de Fanagoria (vergelijkbaar met Archeon in Nederland). En natuurlijk ga je een paar dagen genieten op een  ligstoel op de ‘Golden Sands’. Maar wat zou je zien als je in de handen van de lokale jeugd was? Laat mij je rondleiden.”

Avond in Varna, met uitzicht op de Kathedraal ‘The assumption of the Holy Mother’. Foto: Mariyana Ovcharova.

DAG 1: Slapen in Varna en duiken in de Zwarte zee

“Het is zomer. Vroeg in de ochtend. Je slaapt zalig. Gisteren ben je aangekomen bij het tofste hostel in de stad het Yoho hostel in Varna. Je hebt al een aantal te gekke reizigers ontmoet zoals de Japanse man die 10.500 km te voet liep of de Nederlander die door heel Europa fietste. In je hoofd klinkt nog steeds de muziek van muzikanten die in de studio van Yoho repeteerden.

Ik zal je uit het zachte bed lokken en je laten zien waarom wij Varna de ‘’Zee-hoofdstad‘’ van Bulgarije noemen. De professionele duikers van de club de Sea friends bewijzen je dat er niets is om te vrezen in de Zwarte zee. Op de bodem van de baai van Varna liggen gezonken onderzeeërs zoals de legendarische Sovjet onderzeeër ‘’Pike 211“, de eerste Bulgaarse onderzeeër, de Duitse ‘’UB-45‘’ en heel veel andere schepen die gezonken zijn tijdens de wereldoorlogen. Ook ligt er zelfs een vliegtuig. Als je niet zo diep wilt gaan, kun je ook zeilen, windsurfen en vissen langs de kust van Varna.”

Als duiker kun je onderzeeboten en zelfs een vliegtuig bekijken onderwater bij Varna.

Festival op het strand en bungee-jumpen

“Feesten tijdens July Morning, het grootse hippie festival, vind ik erg leuk. Op 30 juni gaan heel veel jongeren ‘s avonds naar de ‘wilde’ stranden van ‘Veteran’, ‘Fitchoza’ of ‘Pasha Dere’ in Varna. Daar zingen en dansen ze de hele avond en ochtend tot de eerste zonnestralen. “July morning” is een hippie festival dat ontstaan is in Varna. Zonsopgang is het symbool voor een nieuw begin, voor zuivering, een betere toekomst en liefde. Vanuit heel Bulgarije reizen ze naar de stranden van Varna om dit feest te vieren.

En als je van adrenaline houdt, kijk ik met plezier toe hoe jouw haar door elkaar vliegt door de bungeejump vanaf de 50 meter hoge Asparuhovo brug in Varna.”

Tijdens de zonsopgang op 1 juli tijdens het jaarlijkse festival ‘July morning’ in Varna, Bulgarije,

DAG 2: Jongeren hang-outs in de Sea Garden

Mariyana: “Op de tweede dag gaan we samen ‘rollend’ op avontuur in het ‘hart’ van de stad Varna, namelijk in het park de ‘Sea-garden’. Wij gaan hier lekker rolschaatsen of skaten. Hierbij komen we terecht in “Rakowina“, een favoriete plek voor skaters, met uitzicht op zee. Je kunt op deze plek een nieuwe truc leren of diepe filosofische gesprekken over het leven houden, het heelal en veel andere zaken. Slechts een paar meter hiervandaan, aan de voorkant van het Observatorium ‘Copernicus’ kun je de andere ‘jongeren hangout zien. En als je van ‘rock en metal’ muziek houdt dan kun je daar veel geestverwanten ontmoeten. Ze kunnen je prachtige verhalen vertellen die jij je lang zult herinneren. Iedereen, of je nu jong of oud bent, autochtoon of niet, vindt wel ‘zijn’ plek in de Seagarden. Het is een geweldig park dat zich uitstrekt langs de kust over 820 hectares. Je vindt er: sportvelden, concerten, een kinderspeeltuin, prachtige tuintjes, comfortabele zitbanken, een dierentuin, open podia, een zwembad en nog veel meer.

En aan het einde van de dag bied ik je een lekker diner in de haven aan. Het diner vindt plaats op het schip/ restaurant ‘Mr Baba’ (South Beach, Varna). De zonsondergang die u daar te zien krijgt zul je nooit vergeten!

Veel hang-outs voor skaters in het park de Sea Garden in Varna.

DAG 3: Kroegentocht door Varna

Op de derde dag zal ik u vertellen waarom Varna de Europese jongerenhoofdstad in 2017 is. Met de juiste dosis motivatie, geduld en hard werken zijn veel jonge inwoners van Varna in Bulgarije erin geslaagd om hun hobby’s om te zetten in succesvolle bedrijven. Zoals de winkel ‘Averi Beers’ (ul. “Arhimandrit Filaret” 9), waar een groen jongeren zelf ambachtelijk bier brouwt. Hun verhaal: “Het begon met vier vrienden die graag samen bier dronken… de rest van het verhaal zit in elk slokje magische bier”. En aangezien ‘averi’ ‘vrienden ‘ betekent, garandeer ik je dat je een goede vriend wordt van één van de 150 soorten bier.

Nieuwe ideeën ontstaan tijdens koffie en met zelfgebakken koekjes in de café’s Pavilion, Kiflichka café (adres: Knyaz Boris bul. nr 88, Varna) en  Evropa (adres: Slivnitsa 11 bul, Varna). In deze cafés zullen jouw ogen worden getrokken door de mooie geweven, gestreepte tassen die meisjes dragen.

DAG 4: Nachtleven van Varna bekijken

Op de vierde dag gaan we uit zoals alleen jongeren dat kunnen. We gaan dan namelijk het nachtleven bekijken. De voorkeur gaat uit naar de live muziek in Red Rock, Jokers en Varna live.

Tijdens de avondgloed in Varna kan je genieten van het romantische uitzicht op Cape Galata. Duizenden knipperende lichten, uitzicht op aangemeerde schepen en de continue straal licht van de vuurtoren ‘’Galata’’, de 160 meter lange brug… zucht! Een goede vriend vertelde me eens : ‘’Ik heb alles gezien, ik heb over de hele wereld gereisd, maar ik kan niets vergelijken met het gevoel dat over me heen komt als ik Varna zie”.

In Varna vind je heel veel terrasjes waar je s’avonds cocktails kunt drinken. Foto: Jan Tito, 2015 augustus.

DAG 5: Bulgaars eten proeven in Varna

Op de vijfde nacht zal ik met plezier voor ieders ogen een verborgen schat onthullen – het restaurant ’Aksakovska panorama’ (tel. +359 5113/3433). Deze is te vinden in het dorp Aksakova, ongeveer 5 km vanaf Varna.  Over dit restaurant heeft mijn vader gezegd : ‘Er liggen minder spullen in het Etnografische museum dan in het restaurant‘. Heden en toekomst zouden niet mogelijk zijn zonder het verleden, dus jonge mensen moeten vertrouwd zijn met hun wortels. Bulgaarse geschiedenis, tradities en keuken vindt u op deze plek. De handgemaakt yoghurt en de traditionele Banitsa (hartige taart) van oma zijn bekend bij elk Bulgaarse kind.

Een zeer bekend bulgaars gerecht is de  ‘Banitsa’, een hartige taart gemaakt van filo-deeg.

DAG 6 en 7: Festival FunCity in augustus

Mariyana: “Zaterdag en zondag zijn het toetje van mijn rondleiding. We bezoeken FUNCity in de Sea Garden. Dit is een festival eind augustus met muziek, dans, een openlucht bioscoop, sportactiviteiten en diverse workshops. Dit festival blaast jouw geest vol met frisse nieuwe ideeën. Je wilt niet meer uit Varna na dit festival, nooit!

Veel plezier in Varna! Voor meer tips kun je altijd een e-mail sturen naar info@dordrechtvarna.nl.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting