UITNODIGING: Film-event op 27 oktober in kader 20-jarig jubileum

06 oktober 2021

Bij deze willen we iedereen van harte uitnodigen voor het film-event dat we in het kader van ons 20-jarig jubileum organiseren! Dit event, dat we in samenwerking met het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) en The Movies organiseren, zal plaatsvinden op woensdag 27 oktober in de avond, vanaf 19:00 uur bij The Movies, Nieuwstraat 62 in Dordrecht!

Het film-event start met een traditioneel ontvangst met Bulgaars brood en zout. Hierna wordt het publiek naar de filmzaal begeleid voor de vertoning van twee films:

 • De première van de ’20 jaar Dordrecht-Varna: verleden, heden & toekomst’, een korte film over de stedenband, bezien door de ogen van diverse mensen in Dordrecht en Varna die de afgelopen 20 jaar bij de vriendschapsband betrokken waren.
 • De met internationale prijzen bekroonde film ‘A Dose of Happiness’, van de Bulgaarse regisseur Yana Titova.

 

Na afloop van de hoofdfilm volgt een online Q&A met de regisseur en ter afsluiting hebben we een heuse Dordrecht-Varna borrel, met Bulgaarse wijn en Oost-Europese en Nederlandse hapjes!

Als Stichting Stedenband Dordrecht-Varna bieden we dit event aan de inwoners van Dordrecht aan als cadeau. Want: wie jarig is, trakteert! Wij betalen dus jouw toegang. Maar: wees er wel snel bij, want er zijn maar 100 plaatsen beschikbaar! Bestel hier je kaartje(s)!

Speciale aanbieding Daantje Food & Drinks

Zin om er helemaal een complete avond uit van te maken? Ga dan voorafgaand aan de filmavond gezellig uit eten bij Daantje Food & Drinks! Speciaal voor de gelegenheid serveert Daantje deze avond een op de Bulgaarse keuken geïnspireerd 3-gangen-menu voor slechts € 21,50! Reserveren kan door te bellen of WhatsApp-en of bellen naar 06-51538225.

Synopsis van de hoofdfilm (Engels)

It’s the careless 90s in Bulgaria, a time of major political changes and economic malaise. Society is full of challenges for young people, balancing between socialist and capitalist life paths. The biopic follows beautiful Vesela, a 20-year-old young mother of a 3-year-old girl, as she gets out of an unhappy marriage. Taking a job in a nightclub, it doesn’t take long before she is in a new relationship, this time with a man twice her age. But the real troubles kick in when Vesela starts using heroin and quickly becomes an addict, putting her entire life in danger. Played brilliantly by beautiful Valentina Karoleva, who is in fact the actual daughter of Vesela Toteva, the film is a touching coming of age story. Directed by the respected actress Yana Titova, this moving true story became the big box-office success of 2019 in Bulgaria. Watch trailer.

Director:

Yana Titova, who is a respected screen and theatre actress, earned an MA in Filmmaking from the New Bulgarian University. As an actress, she has won numerous theatre and movie awards, including the Bulgarian Film Academy Award for Best Actress and Best Supporting Actress. As a director, she has her short films The Bridge, Solveig, The House and 88MHz widely screened and garnered numerous awards.

 

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht