Uitbreiding dagactiviteitencentrum Riviera met buitenverblijf

28 maart 2016

Tijdens de handelsmissie vorig jaar naar Varna, ontving Riviera een gift van het bedrijf Alphatron Security uit Dordrecht. Riviera wil met dit geld een broodoven en een ‘relax arbour’(buitenverblijf) bouwen. Sinds januari is het buitenverblijf klaar. Nu kunnen er voor de cliënten ook met slecht weer activiteiten buiten plaatsvinden.

Afgelopen augustus 2015 is er een handelsmissie vanuit Dordrecht naar Varna geweest onder leidng van burgemeester Brok. Tijdens deze handelsmissie werd ook een gift van het bedrijf Alphatron overhandigd aan Villa Riviera, een dagopvang voor mensen met een mentale beperking. Dit gebeurde tijdens een bezoek door een gedeelte van de delegatie onder leiding van burgemeester Brok aan de Villa. De gift bedroeg 10.000 euro en werd in grote dank aanvaard.

Cliënt zeeft de bloem voor het brood samen met haar begeleiders van Riviera. Augustus 2015. Foto: Jan Tito.

Broodoven en buitenverblijf

De mensen van de Villa Riviera wilden er een broodoven en een ‘relax arbour’ (buitenverblijf) van bouwen. Beiden zijn zaken die de bewoners ten goede komen. Want met de broodoven kunnen de mensen van Villa Riviera hun eigen brood bakken en ook verkopen, waarbij deze inkomsten dan weer ten goede komen aan de Villa. Met een relax arbour kunnen er ook bij slecht weer buiten activiteiten plaats vinden.Op dit moment is de relax arbour gerealiseerd en geplaatst in de tuin van de Villa.
Van de rest van de gift worden dan nog de broodoven gerealiseerd en wil men ook nog werkzaamheden aan de Villa laten verrichten, die ook dringend nodig zijn. De directie van Villa Riviera is hier druk mee bezig om alles voor elkaar te krijgen. We hopen dat binnen niet al te lange tijd alles gerealiseerd wordt.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht