Uitblinker DaVinci College als jongerenverslaggever naar Varna

17 augustus 2017

Dit jaar is Varna jongerenhoofdstad van Europa. Daar moeten jongeren in Dordrecht over horen en aan meedoen. Daarom selecteerden wij een student aan het ROC DaVinci College om Dordrecht te ‘vertegenwoordigen’ in Varna: Ibrahim Sanan. Hij bezoekt Varna van 27 augustus tot en met 3 september en deelt zijn ervaringen op social media. 

Uitblinker ROC DaVinci en maatschappelijk betrokken

Ibrahim Sanan is 24 jaar en volgt de opleiding Mechatronica. In september gaat hij naar het vierde jaar van zijn opleiding Mechatronica aan het ROC DaVinci College in Dordrecht. Hij heeft al een aardig cv. Dit jaar is hij MBO uitblinker van zijn school vanwege zijn goede prestaties en de bijzondere stage in Spanje. Buiten school laat hij zien maatschappelijke organisaties goed te kunnen vertegenwoordigen. Als ambassadeur voor TechniekTalent motiveert hij jongeren om een technische opleiding te volgen. Daarnaast promoot hij buitenlandstages namens het Nuffic.

Wat gaat hij doen?

Sanan gaat een week lang verslag leggen van de activiteiten in Varna. Hierbij bezoekt hij onder andere het grootste jongerenfestival van Bulgarije, FunCity in Varna. Zijn berichten deelt hij op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Deze berichten gaan over onder andere: interessante plekken,  bijzondere trends in Varna, het festivalprogramma in Varna, over Varna als zusterstad en de voordelen voor (jongeren in) Dordrecht. Daarnaast spreekt hij natuurlijk met jongeren in Varna.

Berichten over Varna lezen

Ibrahim Sanan gaat ontdekken waarom Varna als Bulgaarse stad de jongerenhoofdstad is van Europa. Je kunt zijn verhalen en foto’s bekijken op de volgende social media: Facebook, Twitter en Instagram.

Doel van stedenband Dordrecht-Varna

Via de stedenband kunnen Dordtenaren kennis maken met Bulgarije, de cultuur en met inwoners van de zusterstad Varna. Op deze manier willen wij begrip kweken voor andere culturen in Europa en mensen betrekken bij Bulgarije, één van de jongste lidstaten.

Voor wederzijds begrip en betrokkenheid organiseren wij verschillende activiteiten: evenementen zoals tentoonstellingen, diners en lezingen. Daarnaast zijn er stageplekken mogelijk voor studenten in Varna.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht