Tweede editie dubbel vriendschapsconcert Dordrecht-Varna succesvol verlopen

06 juli 2021

In het laatste weekend van juni vond in Dordrecht en haar zusterstad Varna in Bulgarije een dubbel vriendschapsconcert plaats.  Op de avond van vrijdag 25 juni beet Varna het spits af met een ruim 2 uur durend dance-concert binnen het kader van het Varna Summer Festival. De Bulgaarse DJ Producer Chillov en de internationaal bekende Nederlandse trance DJ Producer Robert Nickson bouwden samen een prachtig feestje. Een dag later, op zaterdag 26 juni in de avond, volgde het concert ‘The Voyager’ in Dordrecht. Tijdens dit concert, georganiseerd binnen het kader van het Bachfestival Dordrecht, ging de muziek van Johan Sebastian Bach op reis langs verschillende muziekstijlen, culminerend in twee elektronische versies van de Prelude en Fuga in C, van respectievelijk de internationaal bekende Britse trance DJ Producer Solarstone en aanstormend DJ Producer talent TimoNoize (Barendrecht/ Rotterdam). 

Via de livestream konden beide concerten ook door publiek uit elkaars stad bekeken worden. Met de twee concerten werd de vriendschapsband tussen Dordrecht en Varna, die dit jaar al 20 jaar bestaat, gevierd.

Lange aanloop

Het vriendschapsconcert van 25 en 26 juni had een lange aanloop. Al in het voorjaar van 2019 werden de eerste gesprekken gevoerd. Organisatoren aan beide kanten – naast de genoemde festivals en de stichting Stedenband Dordrecht-Varna ook de gemeentelijke organisaties in beide steden, het in Dordrecht gevestigde trance agentschap Silver Lining Agency, de Popcentrale en de UBeat Academy – streefden oorspronkelijk naar een groots trance-feest in juni 2020. De COVID-pandemie stak hier echter een stokje voor, waardoor beide concerten uiteindelijk pas een jaar later in afgeslankte vorm konden plaatsvinden.

Ondanks alle tegenslag en beperkingen bleven de samenwerkingspartners steeds met optimisme aan het project werken. Zo werd in april en mei van dit jaar in beide steden een DJ Producer battle georganiseerd, om zo nieuw, aanstormend DJ Producer talent de kans te geven met muziekstukken van klassieke meesters aan de slag te gaan en hier hun eigen draai aan te geven. In Varna ging talent tijdens de battle ‘Can You Mix Folk & Vibes?’ met het traditionele Bulgaarse volksmuziekstuk ‘Izlel ye Delyo Hayduttin’ aan de slag. In Dordrecht mochten de beginnende DJ Producers tijdens de battle ‘Can You Beat Bach?’ met het de ‘Prelude en Fuga in C’ van Bach aan het werk. Voor beide battles werden door trance DJ Producers Robert Nickson en Solarstone een trance remix en samples van de muziekstukken gemaakt. De originele muziekstukken werden in 1977 geselecteerd voor de Golden Record aan boord van ruimtesonde Voyager en daarmee gekozen om bij eventueel contact met buitenaards leven de muziek van de aarde te vertegenwoordigen. DJ Producers Chillov en TimoNoize wonnen met hun deelname aan de genoemde battles een podiumplek tijdens de concerten en vertolkten samen met Robert Nickson en Solarstone de muzikale reis van beide stukken.

Optreden DJ Producer TimoNoize tijdens het Voyager concert, Bachfestival Dordrecht

Optreden DJ Producer Chillov tijdens het Can you mix Folk & Vibes concert, Varna Summer Festival

Tweede editie

Het dubbele vriendschapsconcert in het kader van de stedenband Dordrecht-Varna was het tweede in haar soort. In 2018 werd het eerste vriendschapsconcert georganiseerd. Na het succes van die editie, waar vanuit Dordrecht ‘Phil Young’, het jongerenorkest van de DPHO betrokken was, werd besloten van het dubbele vriendschapsconcert een terugkerende traditie te maken.

Zowel de editie van 2018 als die van dit jaar hadden de warme aandacht aandacht van de Bulgaarse ambassade in Den Haag. Hoewel Z.E. dhr. Nikolai Dimitrov, Ambassadeur van Bulgarije in Nederland, niet ‘live’ aanwezig kon zijn bij het Voyager concert, nam hij voor de gelegenheid wel speciaal een videoboodschap op. Daarnaast was Rumyana Kamberska, eerste secretaris en vice-ambassadeur, wel live aanwezig in Dordrecht.

Rumyana Kamberska, Eerste Secretaris van de Bulgaarse Ambassade in Den Haag, tijdens het Voyager concert

Ook de Nederlandse ambassade in Sofia had warme aandacht voor beide concerten en deelde de livestream-links met een breed publiek. H.E. mw. Bea ten Tusscher, Ambassadeur van Nederland in Bulgarije, feliciteerde in een zomerse videoboodschap de beide zustersteden met hun jubileum.

Mw. Bea ten Tusscher, Ambassadeur van Nederland in Bulgarije

Blik naar de toekomst

In de nabije toekomst komt van zowel het ‘Can you Mix Folk & Vibes’ concert als het ‘Voyager’ concert een opname beschikbaar. Wie de concerten gemist heeft, kan er dan alsnog van gaan genieten.

Na twee succesvolle edities van het dubbele vriendschapsconcert, kan een derde editie in de toekomst bovendien niet uitblijven!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht