Steun voor opvanghuis kinderen met een beperking in Topoli

25 juli 2018

Net buiten Varna, maar zo dicht bij dat het een voorstad zou kunnen zijn, ligt het dorp Topoli. In dit dorp bevindt zich een bijzonder huis. Of eigenlijk zijn het drie huisjes. In de huisjes  – die samen één geheel vormen – is een opvang gevestigd voor kinderen met een fysieke of geestelijke beperking. Er wonen momenteel 11 kinderen, variërend in leeftijd van 3 tot 15 jaar. Wat de opvang zo bijzonder maakt, is dat deze midden in een woongemeenschap, het dorp gevestigd is. En dat het kleinschalig is, in tegenstelling tot de grote, kille instituten aan de randen van grote steden die de meeste kindertehuizen zijn. De kinderen worden zo meer geïntegreerd in de maatschappij, in plaats van buitengesloten. Twee van de kinderen gaan ook in het dorp naar kinderopvang, anderen gaan er naar school. De opvang draait, maar heeft het – zowel qua mankracht als financieel – niet makkelijk. De Stichting Stedenband Dordrecht-Varna heeft om die reden eerder dit jaar besloten de opvang te gaan steunen.

Het opvang-huis in Topoli

Voorgeschiedenis

Marina Brinkman, oorspronkelijk afkomstig uit Varna, woonachtig in Dordrecht en vrijwilliger voor de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna (zie tekst onder tweede foto voor meer informatie), kwam in het voorjaar van 2015 per toeval in aanraking met de opvang in Topoli. De opvang, die voorheen in Varna in de wijk Vinista zat, was toen net klaar. Dat wil zeggen… de huisjes stonden er, maar ze waren nog totaal niet ingericht. Op Facebook riepen de initiatiefnemers van de opvang Bulgaren van binnen en buiten Bulgarije dan ook op om bij te dragen. Er zat een lijstje met spullen bij. Marina kwam deze oproep per toeval tegen en besloot contact op te nemen. Online kocht ze spullen bij Ikea, die ter plaatse werden bezorgd. Daarnaast bracht haar moeder ook spullen, onder andere een tapijt. Toen Marina, net als elk jaar, in de zomer in Varna was, besloot ze langs te gaan om het resultaat van de ondersteuning te gaan bekijken. Ze ontmoette de verzorgers, de psycholoog en de vrijwilligers, waaronder een kinderfysiotherapeut, en natuurlijk de kinderen. Sindsdien heeft ze contact gehouden. In 2017 besloot Marina de opvang bij de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna onder de aandacht te brengen.

Ondersteuning

De kinderen die in de huisjes wonen, hebben verschillende beperkingen. De jongste, een meisje van 3, heeft het syndroom van Down. De oudste, een tiener, heeft vermoedelijk een autistisch spectrum stoornis. En er is ook een meervoudig gehandicapt meisje, dat dankzij de aanschaf van een speciale ontwikkelde stoel inmiddels kan zitten, maar voorheen niets kon. Doordat de zorg voor de kinderen zo uiteen loopt en de begeleiding en ondersteuning in termen van mankracht relatief beperkt is, is het van groot belang dat het huis in alle opzichten veilig is ingericht, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Een van de kinderen doet steeds alles open en dicht en heeft de neiging om weg te lopen. Tot nu toe leidde dat tot uitdagingen, omdat de keuken, inclusief oven, open toegankelijk was en er ook geen deur zat tussen de woonkamer en de voordeur. Met steun van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna gaat het keukenblok nu afgesloten worden, en komt er ook een halletje met deur bij de voordeur. Daar komen ook kastjes waar voor ieder kind apart de schoenen, jas en andere spullen in bewaard kunnen worden.

Verwacht resultaat en de toekomst

De voorbereidingen van deze werkzaamheden zijn inmiddels voltooid. Marina zit momenteel in Varna en kan daardoor de voortgang van het project op de voet blijven volgen. Over een aantal weken verwachten we dan ook foto’s van het resultaat van deze eerste ondersteuning te kunnen publiceren.

Het zal waarschijnlijk niet bij deze ene ondersteuning blijven. De opvang krijgt vooral van het vliegveld van Varna veel en goede steun – onder andere bij het veilig afsluiten van de voorheen open trap en specialistisch meubilair. Ook uit de Bulgaarse gemeenschap komt steun: er is inmiddels airconditioning, de bakker en de timmerman dragen bij en individuele Bulgaren doneren ook veel. Helaas ook veel spullen die minder hard nodig zijn, o.a. kleding en speelgoed voor de kinderen, terwijl ze daar al meer dan genoeg van hebben. De Stichting wil in goed overleg met de opvang bekijken welke praktische steun nog meer nodig is. En daarna zal ook besproken worden of we ook op andere manieren een rol kunnen spelen en of er eventueel interesse is in samenwerking met organisaties in Dordrecht en omgeving die ook werken met kinderen met een beperking.

Wilt u meer weten over het project of de opvang in Topoli? Of werkt u zelf met kinderen met een beperking en vermoed u dat uw organisatie interesse zou kunnen hebben in samenwerking? Neem dan contact op: info@dordrechtvarna.nl

 

Vrijwilliger Marina Brinkman met haar dochter (staande meisje achter) in de opvang in Topoli

Wie is Marina Brinkman?

Marina Brinkman is vrijwilligster voor de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna. Ze heeft bij het vriendschapsconcert van 9 mei jongstleden geholpen met vertalingen en heeft de bijzondere opvang in Topoli bij de Stichting onder de aandacht gebracht (zie artikel).

Marina is oorspronkelijk afkomstig uit Varna, maar woont inmiddels al 22 jaar in Nederland. Ze kwam in 1996 in Nederland terecht om§dat ze studeerde aan de hogere hotelschool Maastricht, die een dependence had in Albena, een Bulgaarse stad in de buurt van Varna. Na twee jaar studie in Albena ging ze op advies van de directeur van die dependence verder studeren in Maastricht, waar ze haar studie hotelmanagement voltooide.

De liefde hield haar vervolgens in Nederland: ze trouwde en kwam uiteindelijk in Dordrecht terecht. Marina werkt aan de NHTV in Breda. Daarnaast is ze aan Tilburg Universiy bezig met een promotieonderzoek.

 

 

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

  • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

    De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

  • Royal IHC (Foundation)

    De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

  • Dordrechts Museum

    In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

  • Prins Bernhard Cultuurfonds

    Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

  • Alphatron Security

    Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

  • Delta Metaal

    In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

  • Duurzaamheidsfabriek

    In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

  • O2 Accountants

    O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

  • Gemeente Dordrecht

    In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

  • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

    Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

  • J.E. Jurriaanse Stichting

    Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht