STEDENBAND ACTIEF OP BELEEFMARKT OPEN DEUREN DAG VRIJWILLIGE INZET

18 mei 2022

Op zaterdag 14 mei 2022 jongstleden was de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna aanwezig op een door zon overgoten Dalmeijerplein in Sterrenburg. Daar vond namelijk de Beleefmarkt van de eerste ‘Open Deuren Dag Vrijwillige Inzet’ plaats. Het team van INZET078, de organisatie die het vrijwilligerswerk in Dordrecht ondersteunt en de Open Deuren Dag organiseerde, bood ons gelegenheid op deze markt aan passanten voorlichting te geven en hen te enthousiasmeren over onze Stedenband.

En dat hebben we gedaan! Aan geïnteresseerden hebben uitgelegd op welk gebied we actief zijn en wat onze doelgroepen zijn in de stad Varna en Dordrecht. Dat deden we omdat we graag het aantal vrijwilligers van onze stedenband willen vergroten. Zo kregen bezoekers aan onze kraam een beeld van onze intenties en hebben we mooie ontmoetingen gehad.

Rond het middaguur kwam het aantal belangstellenden goed op gang. Kinderen, maar ook volwassenen, vonden het Bulgaarse alfabet interessant. Ze konden onder leiding van ons bestuurslid Mariyana Ovcharova hun naam in het cyrillische schrift optekenen met losse letters, iets dat leuk puzzelwerk op leverde. Verder lieten we bezoekers kennis te maken met Bulgaarse hapjes en wijn. Ook deze vielen zeer in de smaak. Daarnaast hebben het publiek om ideeën gevraagd in de vorm van een Ideeënwedstrijd. Velen namen het invulformulier mee, dus hopelijk komen er straks ook een boel ideeën naar ons terug. Degene met het beste idee zal van ons een prijsje krijgen! Tot slot hebben we ook nog ons best gedaan om Varna als vakantiebestemming, zowel recreatief als cultureel, te promoten.

Uiteindelijk gingen er velen met de informatiefolder over vrijwilligerswerk bij de Stedenband naar huis. Hopelijk krijgen we in reactie hierop binnenkort serieuze aanmeldingen binnen via de mail of onze sociale media!

Andrea van den Boogaard, Secretaris Stichting Stedenband Dordrecht-Varna

 

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting