Schaapjes-actie in kader 20-jarig jubileum!

02 april 2021

Op zaterdag 3 april is het precies 20 jaar geleden dat de stedenband Dordrecht-Varna officieel werd. Om dit te vieren organiseren we in samenwerking met de gemeente Dordrecht een ludieke actie voor kersverse ouders van kindjes geboren in april. Bij aangifte van hun kindje krijgen zij bij het traditionele geboorteschaapje een t-shirtje met jubileumlogo! Bij dat t-shirtje zit een flyer met uitleg over de actie en een vraag: hoe wensen de kersverse ouders dat de wereld van hun kindje en pasgeboren kindjes in zusterstad Varna er over 20 jaar uit zal zien? De ouders kunnen deze wens naar ons insturen. Wij maken van de inzendingen een mooi kunstwerk!

 

Ouders krijgen bij aangifte van hun pasgeboren kindje in Dordrecht een mooi knuffelschaapje omdat Dordtenaren ‘schapenkoppen’ worden genoemd, naar het verhaal dat twee Dordtenaren belasting op vee wilden ontwijken door een schaap aangekleed als jongen mee de stad in te smokkelen! Een mooi stukje geschiedenis…

Korter geleden in de geschiedenis van Dordrecht, maar toch alweer 20 jaar geleden, ging Dordrecht een officiële stedenband aan met Varna in Bulgarije. Het was de tijd dat Oost- en West-Europa elkaar langzaam leerden kennen, maar nog niet samen in de Europese Unie zaten. In vriendschap hebben de twee steden dit proces van eenwording meegemaakt. En ook meegeholpen kennis te maken met, en meer begrip te krijgen voor, elkaars cultuur!

Inmiddels is er tussen de steden een levendige uitwisseling op economisch, cultureel, sociaal, educatief en sportief gebied. Beide steden hebben een prachtige historische binnenstad, goede watersportmogelijkheden en ook op andere manieren veel te bieden. We hopen na de COVID-pandemie het toerisme over en weer actief te gaan promoten!

De inspiratie voor de schaapjes-actie komt van Ada d’Hamecourt en Ton Delemarre. Deze twee bekende Dordtenaren stonden aan de wieg van de Stedenband Dordrecht-Varna en zijn sinds de oprichting altijd bij de vriendschapsband tussen de twee steden betrokken gebleven. In de zomer van 2020 kwamen ze met een projectvoorstel, waarvan een actie voor in 2021 geboren kindjes een onderdeel was. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de huidige actie. De schaapjes-actie is de eerste in een serie jubileumactiviteiten die de stedenband Dordrecht-Varna dit jaar hoopt te realiseren.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting