Schaakclub Dordrecht naar Varna in Bulgarije

23 februari 2023

Na 3 jaar uitstel is het eindelijk zo ver: De schaakclub Dordrecht gaat naar voor een serieus potje schaak naar Varna. De Dordtse schakers spelen dan, in het kader van de stedenband Dordrecht-Varna, een vriendschappelijk duel tegen de Schaakclub Varna. 3 jaar geleden was alles rond, toen het land door Corona in lockdown ging. Vliegen was niet meer mogelijk en schaken was 2 jaar lang iets dat alleen maar online gedaan werd. Gedurende die tijd lagen de tickets letterlijk klaar en stonden de spelers te trappelen om naar Varna te gaan. Eindelijk zaterdag 25 maart stapt de groep (17 man sterk) op het vliegtuig in Eindhoven. 3 uur later stappen ze uit op het vliegveld van Varna, op 15 minuten rijden van het overweldigend mooie Varna.

In samenwerking met de gemeente Varna en de stichting Stedenband Dordrecht-Varna is een leuk programma samengesteld, met een bezoek aan het archeologische museum en aan het historisch stadcentrum. Na een rustige avond en een gezonde slaap vindt op zondag het duel plaats in de “Yunashki salon Varna”. Wie denkt dat zo’n wedstrijd een saaie bedoening is zal versteld staan. Na een indeling op grond van hun ELO-rating worden 17 duels gespeeld waarbij een keer met wit en een keer met zwart gespeeld wordt. Wie er wint is niet belangrijk, maar er wordt wel gehoopt op spannende wedstrijden. De speler met de hoogste rating in Dordrecht is Mark Timmermans met 2404 punten. Hij is ook internationaal meester. De hoogst geklasseerde speler van Varna is Kiril Georgiev (ooit een van de beste schakers van de wereld). We hopen dat hij erbij zal zijn, maar dat weten we nog niet zeker.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht