Prakkie voor een Prikkie, water of vodka en plaatjes draaien voor Kharkiv!

28 juni 2022

Op 29 juni en 3 juli respectievelijk organiseert Café Restaurant Merz Dordrecht twee ludieke acties ter ondersteuning van de sponsoractie ‘Zwemmen voor Oekraïne’. Op woensdag 29 juni kan je er vanaf 17:00 uur een Oekraïens “prakkie voor een prikkie” eten voor 11 euro. Daarvan gaat 2 euro naar de sponsoractie! Bestel je er een glas vodka of flesje water bij, dan gaat daar ook 2 euro van naar het goede doel! Op zondag 3 juli kan je vanaf 17:00 uur je favoriete platen laten draaien. Je betaalt daar een bedrag naar eigen keuze voor, waarvan 100% naar Kharkiv, Oekraïne gaat!

Op het menu staat op 29 juni voor de vleeseters de klassieker Kip Kiev. Voor de vegetariërs zijn er holubsti koolbroodjes. Bij beide gerechten worden aardappel koekjes (deruny) en een frisse komkommer dille salade (nezhinsky) geserveerd.  Deze gerechten worden bereid door een Oekraïense chef die, op de vlucht voor de oorlog, in Dordrecht terecht is gekomen en nu bij Merz in de keuken staat. Een unieke kans dus om – al dan niet met water of een goed glas vodka erbij – authentiek Oekraïens eten te proeven en tegelijk ook bij te dragen aan het goede doel. Reserveren is niet verplicht maar wel verstandig: 078-6132582 RESERVERINGEN@MERZDORDRECHT.NL

 

Plaatjes draaien

Zondag 3 juli kan je vanaf 17:00 uur swingen bij Merz! Kom – alleen of met vrienden – met extra ‘feel good’ luisteren naar je favoriete muziek, en maak er een gezellige avond van!

 

Zwemactie in Dordrecht & Varna

Met de acties bij Merz werken we toe naar de ‘finale’ van de zwemactie in Dordrecht: op 4 juli duiken ruim 30 zwemmers op vier starttijden (19:40 uur, 20:30 uur, 21:00 uur en 21:40 uur) het zwembad in uit solidariteit met de mensen in Oekraïne. Ze laten zich sponsoren en dingen mee naar de hoofdprijs: een reis naar Varna, inclusief deelname aan de Galata-Varna marathon op 7 augustus.

 

Na 4 juli maken we de tussenstand op en gaan we ons voorbereiden op die zwemmarathon en de inzamelingsactie die rond die marathon in Varna zal worden opgezet!

Wil je op de hoogte blijven van hoe het gaat met de zwemuitwisseling? Kijk dan regelmatig even op deze website of op Facebook of Instagram!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf