Opbrengst zwemuitwisseling goed besteed: overkapping speelplaats ‘Topoli’ voltooid!

18 juli 2020

Een klein jaar na de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna, is in Bulgarije de laatste hand gelegd aan de overkapping van de speelplaats van het opvanghuis voor kinderen met een beperking in Topoli. Het was voor deze overkapping – die het mogelijk maakt dat de kinderen deze zomer bij extreme hitte en in najaar en winter ook bij regen en sneeuw buiten kunnen spelen – dat zwemmers uit Dordrecht en Varna vorig jaar ruim 5000 euro bij elkaar zwommen tijdens de jaarlijkse Varna-Galata zwemmarathon. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de overkapping al in het voorjaar van 2020 klaar zou zijn. De Corona pandemie gooide echter roet in het eten. Gelukkig kon de bouw afgelopen maand alsnog van start, en het resultaat is prachtig.

De nieuwe overkapping over de speelplaats is prachtig geworden

 

In het opvanghuis in Topoli wonen kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar met verschillende beperkingen. Voor de Corona-crisis gingen de meesten van hen naar school. Tijdens de crisis werden, net als in Nederland, de scholen gesloten en moesten de kinderen in het opvanghuis blijven. Hoewel dit in het begin een uitdaging was, vonden kinderen en leiding al gauw een nieuw ritme en ontstond er in het huis een positieve sfeer. Sevdelina Petrova, manager van het opvanghuis, schreef hier in juni een mooie column over.

Het opvanghuis werd ook school tijdens de Corona-crisis

 

Hoewel net als in Nederland ook in Bulgarije de maatregelen zijn versoepeld, blijven de kinderen van het opvanghuis nog zoveel mogelijk binnen: de meesten zijn vanwege meervoudige beperkingen extra kwetsbaar. “Juist daarom is het zo fijn dat de overkapping nu klaar is”, aldus Sevdelina. “De hitte van de zomer komt eraan. Doordat er nu een overkapping is, krijgen de kinderen daar geen last van. Ze kunnen gewoon lekker buiten blijven spelen. Extra belangrijk nu ze door de pandemie nergens anders heen gaan!”

Veilig en beschut buiten spelen deze zomer – beschermd tegen hitte en COVID-19

 

De zwemuitwisseling, waar de voltooide overkapping het tastbaarste eindresultaat van is, werd mede mogelijk gemaakt door het fonds van technologische dienstverlener voor de maritieme industrie Royal IHC (de IHC Foundation), IT bedrijf Dmarcian, Information Security Consulting bedrijf Tilia Holding B.V. en de gemeente Varna. Stichting Stedenband Dordrecht-Varna wil hen, evenals alle gulle gevers die in Dordrecht en Varna hebben gedoneerd, mede namens het opvanghuis in Topoli nogmaals heel hartelijk bedanken voor hun steun!

RTV Dordrecht maakte een mooie reportage over de voltooiing van de overkapping, waarin ook werd teruggeblikt op de zwemuitwisseling zelf. Kijk (klink link onder woord ‘reportage’) en geniet!

 

 

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht