Onderwijs-delegatie uit Varna bezoekt Dordrecht

31 maart 2019

Van zaterdag 30 maart tot en met vrijdag 5 april is er een delegatie van 13 leerkrachten uit Varna op bezoek in Dordrecht. De leerkrachten zijn afkomstig van basisschool ‘The Little Prince’ en middelbare school ‘Exupéry’ uit Varna, private scholen die onder hetzelfde schoolbestuur vallen en naast elkaar gevestigd zijn.

De leerkrachten uit Varna zijn tot en met 5 april 2019 in onze stad om diverse scholen in Dordrecht en Rotterdam te bezoeken. Zij doen dat om inspiratie op te doen en innovatieve ideeën te verkrijgen voor hun eigen onderwijs. Ook hopen ze met een of meer scholen een uitwisselingsprogramma op te zetten, inclusief fysieke bezoeken over en weer van leerlingen en leerkrachten. De delegatie bezoekt in Dordrecht vijf basisscholen, drie middelbare scholen en de Duurzaamheidsfabriek. Daarnaast bezoeken ze ook nog twee basisscholen en twee middelbare scholen in Rotterdam.

Voorbereiding en begeleiding

Het bezoek van de delegatie aan Dordrecht, Rotterdam en Den Haag is voorbereid en wordt begeleid door Ton Delemarre, Ada d’Hamecourt, Stichting Oost-Europa Projecten en Stichting Stedenband Dordrecht Varna. 

Bij aankomst op 30 maart werd de delegatie door deze voorbereidingsgroep hartelijk ontvangen met een welkomstborrel.

Ontvangst door burgemeester & ambassadeur

Op maandag 1 april zal de delegatie, voorafgaand aan het eerste schoolbezoek, een rondleiding krijgen door de stad van Rob Scheelbeek, voorzitter Stichting Stedenband Dordrecht-Varna en tevens stadsgids. Aansluitend wordt de delegatie in het kader van de stedenband Dordrecht-Varna officieel ontvangen door burgemeester Kolff in de Jachtkamer van het Stadhuis.

Op woensdag 3 april zal de delegatie, na afloop van het laatste scholenbezoek in Dordrecht, afreizen naar Den Haag. Daar krijgen zij een rondleiding door de stad van Jan Termorsthuizen, voorzitter van Stichting Oost-Europa Projecten. Aansluitend wordt de delegatie officieel ontvangen door Zijne Excellentie Rumen Alexandrov, de Bulgaarse ambassadeur in Nederland.   

Kom ook kennismaken!

Op dinsdag 2 april tussen 17:00 en 18:00 uur bestaat er de mogelijkheid voor eenieder die dat wil om met de delegatie te komen kennismaken. Verzoek om in geval van interesse even een email te sturen naar info@dordrechtvarna.nl. Dan sturen wij een bevestiging en de locatie.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht