Nieuwe coördinator gezocht vanaf de zomer (solliciteer vóór 1 mei)!

28 maart 2022

Sinds november 2017 vervul ik de rol van coördinator van de Stichting Dordrecht-Bamenda en de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna. Al bijna 4,5 jaar dus werk ik met heel veel plezier aan de contacten met individuen en organisaties in onze zustersteden en met individuen en organisaties in Dordrecht die graag met hen willen uitwisselen!

Zwemuitwisseling – opbrengst voor Topoli na afloop Galata-Varna marathon, augustus 2019

Dit heeft al tot vele leuke activiteiten en uitwisselingen geleid: van gezamenlijke vriendschapsconcerten (Varna) tot het ontwikkelen van een stedenband-song (Bamenda), van kookworkshops voor kinderen (Bamenda) tot het dopen van een nieuw schip (Varna), van djembé-workshops en jam-verkoop op festivals (Bamenda) tot een zwemuitwisseling (Varna), van een inzamelingsactie voor intern ontheemde vrouwen als gevolg van gewapend conflict (Bamenda) tot steun aan een centrum voor kinderen met een beperking (Varna), van het in coproductie ontwikkelen van een jubileumfilm (Varna) tot een spetterend optreden tijdens Dordtse Feesten (Bamenda), van een uitwisseling op het gebied van onderwijs (Varna) tot een online event over de geschiedenis van jubilerende zustersteden (Bamenda), van het planten van Bulgaarse rozen en het lanceren van limited edition ‘Gerda Roast’ koffie (in Bamenda geoogst en in Dordrecht gebrand!) tot het opnemen van videoboodschappen over vrede (Bamenda) en over 100 jaar toerisme (Varna) en van een Nederlands-Kameroens jubileumdiner tot een Bulgaarse filmavond! Al deze activiteiten waren stuk voor stuk uniek en alle contacten zijn ook stuk voor stuk bijzonder. Ik kan oprecht zeggen dat in meerdere gevallen mooie vriendschappen zijn ontstaan!

Bulgaarse filmavond i.h.k.v. 20-jarig jubileum, oktober 2021 – Fotograaf: Mladen Pikulić

Inmiddels ben ik echter toe aan een nieuwe uitdaging. Net als velen met mij – waaronder mijn 11 jaar oude zoon – maak ik me ernstig zorgen over de toekomst van onze planeet. Ik wil daarom actiever gaan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en gerelateerde natuur- en milieuproblemen. En daartoe ga ik me omscholen tot specialist op het gebied van milieurecht! Vanaf 1 september duik ik dan ook de studieboeken in. Daar heb ik heel erg veel zin in!

Maar voordat ik met een gerust hart de boeken in kan duiken, moet er natuurlijk wel iemand gevonden worden die mijn ontzettend leuke baan wil overnemen! Daarom wil ik bij deze graag de vacature voor Coördinator Stedenbanden graag onder jullie aandacht brengen! Lijkt het je leuk? Solliciteer dan gelijk! Eerst nog wat meer informatie nodig? Stuur me een bericht! Niet voor jou, maar ken je wel iemand die deze functie op het lijf geschreven is? Deel de vacature dan met diegene!

Alvast heel hartelijk dank!!

Nienke Blauw, coördinator Stichting Stedenband Dordrecht-Varna & Stichting Dordrecht-Bamenda

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht