Kerstactie voor Topoli!

09 december 2018

Op woensdag 12 december aanstaande starten we met een kerstactie voor ‘Topoli’, het opvanghuis voor kinderen met een beperking nabij Varna dat we sinds het begin van dit jaar steunen. De opvang draait, maar heeft het – zowel qua mankracht als financieel – niet makkelijk. Voor de kinderen worden regelmatig acties op touw gezet. Maar ook de medewerkers kunnen wel eens een compliment, kaart of presentje gebruiken, zéker rond de feestdagen. Vandaar dat we Dordtenaren oproepen om tussen 12 en 19 december een compliment of een tekst voor een kerstkaart voor de medewerkers van ‘Topoli’ toe te sturen via info@dordrechtvarna.nl.Of om een gift over te maken op rekeningnummer NL87 INGB 0007 413037. We zorgen er dan voor dat de kaarten, complimenten en het geld voor cadeaus nog voor de Kerst in Bulgarije terecht komen!

Sinds het voorjaar van 2018 steunen we als Stichting Stedenband Dordrecht Varna het opvanghuis ‘Topoli’. Er wonen momenteel 11 kinderen, variërend in leeftijd van 3 tot 15 jaar. Wat ‘Topoli’ zo bijzonder maakt, is dat het opvanghuis midden in de gemeenschap, namelijk het dorp Topoli, gevestigd is. En dat het kleinschalig is, in tegenstelling tot de grote, kille instituten aan de randen van grote steden die de meeste kindertehuizen in Bulgarije zijn. De kinderen worden zo meer geïntegreerd in de maatschappij, in plaats van buitengesloten. Twee van de kinderen gaan ook in het dorp naar kinderopvang, anderen gaan er naar school.

Eerder dit jaar is met steun vanuit Dordrecht (giften ten behoeve van sociaal-maatschappelijke projecten, via Stichting Stedenband Dordrecht Varna) de keuken en entreehal verbouwd, opdat deze veiliger zijn voor de kinderen.

Met steun Dordt verbouwde keuken, nu af te sluiten en dus veiliger voor de kinderen

De lokale gemeenschap in Varna en omgeving draagt zelf ook op verschillende manieren bij om het opvanghuis verder te ontwikkelen. Er blijft echter nog veel steun nodig. Enerzijds gaat het om steun voor de aanschaf van hulpmiddelen en voor aanpassingen in huis en tuin. Anderzijds is er ook behoefte aan waardering en een wens om kennis en ervaringen uit te wisselen met professionals die met een vergelijkbare doelgroep werken.

Vanwege dit laatste zijn we ook op zoek naar organisaties in Dordrecht die werken met kinderen met een beperking en geïnteresseerd zijn in samenwerking met ‘Topoli’. Wie een dergelijke organisatie kent of er voor werkt kan dit laten weten via info@dordrechtvarna.nl!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht