Kerst in Varna

23 januari 2021

Aan het einde van elk jaar vieren we Kerst en laten we onze dierbaren merken dat we om ze geven. Dat gebeurt wereldwijd en dus ook in Dordrecht en in Varna. Als Stichting Stedenband Dordrecht-Varna besloten we met een kleine Kerst-gift uit te drukken hoe dierbaar twee van onze partners uit Varna – Villa Riviera, centrum voor dagbesteding voor mensen met een beperking en ‘Topoli’, begeleid wonen centrum voor kinderen met een beperking – voor ons zijn. 2020 was voor iedereen een moeilijk jaar, maar voor deze twee organisaties in het bijzonder.

Want hoe bescherm en begeleid je mensen met een beperking op een goede manier, met een virus dat juist deze kwetsbare mensen meer bedreigt dan anderen? In het voorjaar schreef Sevdelina Petrova, hoofdbegeleider van het huis in Topoli, hier al een column over. We plaatsten deze op onze website, deelden ‘m via social media en in de zomer-nieuwsbrief opnieuw onder de aandacht brachten. Verderop in deze nieuwsbrief lees je hoe Villa Riviera daar zo goed als mogelijk – en met veel creativiteit! – mee omging. Met onze kerstgift wilden we beide organisaties een hart onder de riem steken, de medewerkers, bewoners en bezoekers laten weten dat er aan ze gedacht wordt! En die boodschap werd gehoord!

Hieronder wat foto’s en citaten uit de bedank-emails die we van beide organisaties ontvingen:

“With your present we bought 34 backpacks – nice, well sewn and good looking – for the residents. I am sending you some picture of the presents and our small Christmas event. We all hope that this Christmas will bring joy to all the people needing good experiences. May next year be better and healthier and more peaceful for all of us.”
– Tania Momcheva, Team Leader, Villa Riviera

“Pretty soon our family will grow with 4 more little boys. These days, we’re preparing the rooms. Thanks to you we could give the Christmas gifts to the kids and the staff team. Fortunately our staff team and the kids are all safe and healthy. We observe the measures assigned to us and concentrate on everyday activities so we can run away from the negative news about COVID. Thanks to you, we now have the shed so that we can use the outdoor playground every season, regardless of what the weather is outside!  We all thank you for all the things you did for us and send you a lot of hugs! Stay safe and healthy! Хубав ден!”
– Sevdelina Petrova, Team Leader, Children’s house ‘Topoli’/ CNST Varna

Ook in 2021 blijven we in goed contact met beide organisaties en onderzoeken we welke samenwerkingsmogelijkheden tussen deze organisaties en organisaties in Dordrecht mogelijk zijn. Organisaties en individuen die geïnteresseerd zijn in contact en/ of samenwerking met een van beide organisaties zijn van harte welkom! Aanmelden kan via info@dordrechtvarna.nl!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf