Feestelijke dag in kader 20-jarig jubileum stedenband!

29 oktober 2021

Woensdag 27 oktober jl. was een feestelijke dag voor de Stedenband Dordrecht-Varna. Vanaf 14:30 uur vonden achtereenvolgens verschillende activiteiten plaats in het kader van het 20-jarig jubileum van de stedenband. De feestelijkheden begonnen met de ontvangst van de Bulgaarse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Konstantin Dimitrov en diens vrouw. Wethouder Rik van der Linden nam als loco-burgemeester de honneurs van de ontvangst bij café Art & Design van het Dordrechts Museum op zich, vergezeld van bestuursleden van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna.

Na een korte uitwisseling onder het genot van een kop koffie en een gebakje, werd het gezelschap door een gids langs de prachtige tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ geleid. De ambassadeur en zijn vrouw waren erg onder de indruk van de tentoonstelling en vinden het museum een echt visitekaartje van de stad.

Het programma werd vervolgd bij Daantje Food & Drinks, het veganistische restaurant op de 1e verdieping van The Movies. Speciaal ter gelegenheid van de feestelijkheden, had de chef een op de Bulgaarse keuken geïnspireerd driegangendiner samengesteld. Met een groot gezelschap, waaronder de ambassadeur, zijn vrouw en het Bulgaarse ambassadepersoneel, werd met volle teugen van deze maaltijd genoten. De Bulgaarse gasten waren ervan onder de indruk hoeveel het hoofdgerecht op het – normaliter met varkensvlees bereidde – origineel leek en vonden het dessert helemaal subliem. Chapeau dus voor de keuken van Daantje!

Het avondprogramma bestond uit een speciale filmavond, die in samenwerking met het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF), de Bulgaarse ambassade en The Movies Dordrecht werd georganiseerd.

Fotograaf: Mladen Pikulić – Fotobureau Fotoland

De hoofdfilm van het event was de Bulgaarse kaskraker ‘A Dose of Happiness’ van regisseur Yana Titova, een biografisch drama over de strijd van hoofdpersoon en jonge moeder Vesela tegen haar heroïne-verslaving. De film, met gelukkig een goede afloop, maakte stevige indruk op het publiek. Na een korte pauze werden tijdens een livestream Q&A met de producer en de hoofdactrice van de film – de dochter van de persoon wiens waargebeurde verhaal in de film verteld wordt! – dan ook volop vragen gesteld.

Fotograaf: Mladen Pikulić – Fotobureau Fotoland

Voorafgaand aan de hoofdfilm vond de première plaats van de korte film ‘20 Jaar Dordrecht-Varna: verleden, heden en toekomst’. Deze jubileumfilm van de stedenband Dordrecht-Varna is een co-creatie van het Media Leer-Werkbedrijf van het DaVinci College en het in Varna gevestigde mediabedrijf ORV Media. De film laat in beeld en geluid zien wat 20 jaar samenwerking en vriendschap voor betrokkenen uit beide steden betekent en welke wensen er zijn voor de toekomst. De film werd met een staande ovatie, in het bijzonder bedoeld voor de bij de première aanwezige Peter Vogelaar en Luca Monster die vanuit DaVinci Media aan de film werkten, ontvangen!

De avond werd afgesloten met een gezellige nazit met Bulgaarse wijn (met dank aan de ambassade!) en lekkere snacks van Nederlandse en Balkan bodem. Ondanks het late uur maakten vele gasten van deze gelegenheid gebruik en werd er levendig gediscussieerd en uitgewisseld. Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd jubileumfeestje. Op naar de volgende 20 jaar!

Fotograaf: Mladen Pikulić – Fotobureau Fotoland

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting