Een korte terugblik: de jubileumactiviteiten van de eerste helft van dit jaar

06 oktober 2021

Op woensdag 27 oktober a.s. vindt in het kader van ons 20-jarig jubileum een prachtig film-event plaats. Maar dit is niet de enige jubileumactiviteit van dit jaar. In het voorjaar hebben ook diverse activiteiten plaatsgevonden. Een overzicht. 

De eerste activiteit was onze zogenaamde ‘schaapjes-actie’: iedereen die in Dordrecht geboren wordt, krijgt bij zijn geboorte een knuffelschaapje cadeau van de gemeente. Dit is natuurlijk vanwege de legende dat twee Dordtenaren clandestien een schaap verkleed als jongen de stad wilden binnensmokkelen, maar daarbij gesnapt werden. Dit leidde immers tot de bijnaam ‘schapekop’. Omdat het in april van dit jaar precies 20 jaar geleden was dat de stedenband ‘geboren’ werd, hebben we kindjes geboren in april van dit jaar een t-shirtje voor het schaapje met ons jubileumlogo erop gegeven, met daarbij natuurlijk een korte toelichting. Uiteindelijk zijn in april van dit jaar 202 kindjes in Dordrecht geboren, die dus allemaal een schaapje met Varna t-shirt hebben ontvangen. De reacties op de actie waren positief, zoals onder andere te zien is op onderstaande foto van een trotse vader met schaapje.

Trotse vader neemt eerste schaapje met t-shirtje van onze actie in ontvangst

De tweede activiteit dit voorjaar was de rozen-plant-actie op donderdag 27 mei, in aanwezigheid van de Bulgaarse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Konstantin Dimitrov, diens vrouw en de burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff. De gemeente Dordrecht had van de gemeente Varna als gift in het kader van het jubileum 20 Bulgaarse rozen – van de beroemde, oliehoudende soort Rosa Damascena – gekregen. Deze moesten zo snel mogelijk na aankomst in Nederland geplant worden. Omdat dit nog tijdens de tweede lockdown was, moest de ceremonie noodgewongen klein gehouden worden, met een zeer beperkt publiek. Het planten van de rozen, naast het Koetshuis aan het Van Bearleplantsoen, waar duurzaamheidscentrum Weizigt kantoor houdt, is echter goed verlopen. De rozen zijn sindsdien bij duurzaamheidscentrum Wezigt te bewonderen. Loop er een keer langs!

Ambassadeur Dimitrov en burgemeester Kolff planten samen de ‘Rosa Damascena’ uit Varna naast Koetshuis Weizigt

De derde activiteit waar we als stedenband dit voorjaar veel tijd in hebben gestoken, is het samen met de gemeente Varna en Dordrecht en niet-gemeentelijke contacten in beide zustersteden ontwikkelen van een film over 20 jaar vriendschap tussen Dordrecht en Varna. In beide steden hebben we voor de opnames en montage van de film – waar een korte en een lange versie van gemaakt is, met Nederlandse èn Bulgaarse ondertiteling – experts in de arm genomen. In Varna was dit ORV Media en in Dordrecht het Leer-Werkbedrijf van het DaVinci College! Het resultaat van al deze inspanningen is – in de korte versie – al te zien geweest tijdens het dubbele Vriendschapsconcert dat op 25 en 26 juni plaatsvond in Dordrecht en Varna. De uitgebreide versie beleeft op 27 oktober a.s. haar première. We hopen dat er heel veel mensen naar deze première zullen komen kijken. En bij deze willen we iedereen die aan de film heeft meegewerkt nogmaals heel erg hartelijk danken!

De laatste jubileumactiviteit van dit voorjaar was het dubbele vriendschapsconcert op 25 en 26 juni. Dit was de ontknoping van 2 jaar zeer intensieve samenwerking met het Bachfestival, Silverlining Agency, de Popcentrale/ UBeat Academy, de gemeente Dordrecht en Varna en het Varna Summer Festival. De concerten, die in 2020 niet door konden gaan vanwege de pandemie, vormden in beide steden een van de eerste evenementen die wel weer ‘live’ konden doorgaan. Dit in ogenschouw nemend, evenals het feit dat er nog steeds grote beperkingen zaten op de bezoekersaantallen en er ook andere beperkende maatregelen van kracht waren, waren de concerten een succes. Meer hierover valt op onze site te lezen.

Van de beide concerten en de eraan voorafgaande DJ-competitie zal nog een compilatie gemaakt worden. Zodra die klaar is, zullen we dit uiteraard bekend maken.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf