Dordtse student onderzoekt jongerenhoofdstad Varna met camera

26 oktober 2017

Dit jaar draagt Varna de titel jongerenhoofdstad van Europa. Daarvoor organiseren ze allerlei (culturele) activiteiten. Omdat Varna de Bulgaarse zusterstad is van Dordrecht, selecteerde  de stichting een jongere om Dordrecht te ‘vertegenwoordigen’: Ibrahim Sanan, student aan het ROC DaVinci College. Ibrahim was in de laatste week van augustus in Varna. Lees hieronder zijn ervaringen en bekijk de vlogs op YouTube die hij maakte.

Verwachting van Varna vooraf

Ibrahim: “Voor mijn vertrek had ik helemaal geen beeld van de stad en hoe het eruit zou zien. Ik had hier en daar wat algemene informatie op internet gevonden en ontdekte op Google Maps dat de stad aan de zwarte zee ligt. Ik was heel erg benieuwd wat mij daar te wachten stond.

Sociale thee en culturele workshops

Op de eerste dag had ik ‘s middags een afspraak met de Mirella en Krasimira van de gemeente Varna in The Social Tea House. Zij vonden het leuk dat een jonge student uit de zusterstad op bezoek was. Ze vertelden mij dat The Social Tea House een koffietentje in Varna is met een bijzondere missie. De eigenaren richtten deze koffietent op om volwassen jongeren uit weeshuizen een leerwerkplek te bieden.

Later op de dag werd ik gebracht naar Halle 3. Halle 3 is een populaire ontmoetingsplek voor jongeren in Varna, met een indoor skatepark, creatieve workshops en zelfs een concertzaal.

Zie ook mijn YouTube vlog.

Rock en opkomen voor gelijke rechten

Ook bezocht ik onder andere de Rockschool van Varna. De Rockschool geeft naast rockmuziek ook les in traditionele Bulgaarse instrumenten zoals een Bulgaars doedelzak. De school vond ik interessant omdat ikzelf ook bezig ben met muziek. Ik speel namelijk de saz en leer gitaar spelen bij stichting ToBe.
Later in de avond ben ik naar een evenement gegaan in Halle 3: ‘So Keres’. Er kwamen jongeren uit Engeland, Roemenië, Servië, Frankrijk. Tijdens het evenement vroegen ze aandacht voor gelijke rechten en respect voor Roma. Ik vond alle toespraken prachtig.
Zie ook mijn YouTube vlog

(Hieronder enkele foto’s. Klik op de pijltjes links en rechts voor meer foto’s)

Lees verder onder de foto’s.

Ibrahim samen met medewerker van Social Teahouse.
Straat-bibliotheek in de winkelstraat van Varna.
Ibrahim samen met Bulgaarse DJ Mad Bear.
Uitzicht op Varna, vanuit de hotelkamer van Ibrahim.
Strand van Varna.

Indrukwekkend bezoek aan dagverblijf Riviera

Verder bezocht ik Riviera Day Centre. Het is een instituut voor geestelijk gehandicapten. Dit centrum traint hun clienten zodat ze later zelfstandig kunnen wonen. Persoonlijk raakte dit bezoek mij het meest. De blijheid zit letterlijk in de atmosfeer. Ik keek mee bij een muziektherapiesessie. Hierbij luisteren de patiënten naar muziek en proberen ze handbewegingen te maken. Er was ook een verjaardag die ik mocht mee vieren. Een heerlijk Bulgaars toetje.
De zorg en het geduld van de verzorgers vond ik heel bijzonder. De directrice vertelde mij dat dit geen werk was maar een levensmissie.
Zie ook mijn YouTube vlog

FunCity+ festival en interview met bekende DJ

De laatste dagen besteedde ik vooral aan evenementen voor de titel van jongerenhoofdstad (European Youth Capital). Het Funcity+ evenement was leuk. Er waren dansworkshops, stripboeken-kramen, bordspellen, muziek en zelfs breakdance-battles. De organisator van Funcity+  vroeg mij zelfs een keer of ik videobeelden kon maken.
Ook kreeg ik de kans om een bekende Bulgaarse DJ te interviewen: DJ Mad Bear oftwel Miroslav Sakazov. Hij vertelde mij heel open dat hij vanwege zijn spraakprobleem met muziek is begonnen.

Zie ook mijn YouTube vlogs: vlog nr 40 (met interview Dj na 20min20sec) en vlog nr 41 ‘laatste dag’ 

 

Varna terecht jongerenhoofdstad van EU

De stad Varna heeft de titel ‘Europese jongerenhoofdstad 2017’ verdiend. Er zijn genoeg uitgaansplekken maar ook leuke plekken om sociaal betrokken te zijn. Het Funcity+ festival heeft zichzelf daarnaast bewezen als grootste jongerenfestival van Bulgarije. Er zijn diverse activiteiten en workshops voor verschillende leeftijdscategorieën.

Bezoek Varna was waardevol

Mijn bezoek aan Varna lag niet in lijn met mijn opleiding, maar het heeft wel mijn ogen geopend. Nieuwe mensen ontmoeten is altijd waardevol. Ik heb niet alleen mijn netwerk vergroot maar bekijk sommige dingen weer vanuit een andere kant. Zo leer je bijvoorbeeld andere gewoonten kennen. Bij The Social Tea House was ik verbaasd dat een vrijwilliger van de jongerenhoofdstad mijn kopje thee had betaald. Het is een Bulgaarse gewoonte dat een bezoeker een kleine traktatie krijgt.

Ik vond het een heel leuk ervaring, met dank aan stichting Dordrecht-Varna, gemeente Dordrecht en gemeente Varna!

Ibrahim Sanan

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf