Dordrecht en Varna vieren 20-jarig jubileum stedenband met rozen

31 mei 2021

De Bulgaarse ambassadeur, Zijne Excellentie de heer Konstantin Dimitrov en de Dordtse burgemeester Wouter Kolff plantten op 27 mei 2021 samen Bulgaarse rozen. Dit deden zij om het 20-jarig jubileum van de stedenband te vieren. De rozenstruiken zijn naast het koetshuis, op het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt aan het van Baerleplantsoen, geplant.

 

Ambassadeur Dimitrov en burgemeester Kolff na het planten van de eerste roos

De rozen, de beroemde Rosa Damascena uit Bulgarije, zijn een geschenk van onze zusterstad Varna. Bulgarije is het land waar al eeuwenlang de hoogste kwaliteit rozenolie van de wereld wordt gemaakt.

Bloeiende Rosa Damascena

Activiteiten

Het hele jaar zijn er activiteiten om de stedenband te vieren. De Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, Hare Excellentie mevrouw Bea ten Tusscher plantte eerder dit jaar tulpen in Varna. Later dit jaar en in de nabije toekomst staan meer activiteiten gepland. Op 25 juni (in Varna) en 26 juni (in Dordrecht) is er bijvoorbeeld een vriendschapsconcert in het kader van het project ‘The Voyager’. The Voyager is een samenwerking tussen Stichting Stedenband Dordrecht-Varna, het Bachfestival Dordrecht, het Varna Summer Festival, Silver Lining Agency, de Popcentrale en de Ubeat Academy en wordt ondersteund door de gemeente Dordrecht, de gemeente Varna en het Fonds Cultuurparticipatie. De internationaal bekende trance DJ-producers Solarstone en Robert Nickson produceerden voor deze gelegenheid speciaal een track. De beginnende producers TimoNoize (Dordrecht) en DYLGIQ (Varna) mogen na het winnen van een DJ-producercompetitie samen optreden met de eerder genoemde DJ’s.

Poster ‘The Voyager’

Viering met rozen

De ceremonie vond ‘corona-proof’ buiten plaats in een klein gezelschap. De burgemeester, de ambassadeur en de heer Robert P. Scheelbeek, voorzitter van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna, stonden stil bij de geschiedenis van tulpen en rozen. “Dit samen planten van de rozen gaat over 20 jaar vriendschap tussen Dordrecht en Varna en het feit dat de tulpen en rozen symbool staan voor die bloeiende vriendschap. Want bloeien, dat doet de stedenband!” zei burgemeester Kolff.

Speech Robert P. Scheelbeek – fotograaf: Jan Tito

Later dit jaar staan nog sportuitwisselingen, een filmavond en een tentoonstelling/veiling gepland. Beide steden hebben, tot slot, een prachtige historische binnenstad, goede watersportmogelijkheden en ook op andere manieren veel te bieden. Het is dan ook de bedoeling om na de COVID-pandemie het toerisme in elkaars steden actief te gaan promoten!

Varna is een prachtige toeristische bestemming

Veel meegemaakt samen
Sinds april 2001 hebben de twee steden in vriendschap veel meegemaakt en gerealiseerd samen. Een paar voorbeelden: de aansluiting van Bulgarije bij de Europese Unie, het over en weer organiseren van succesvolle handelsmissies en businessfora die tot contracten leidden, het uitruilen van exposities zoals  “Het Oudste Goud van de Wereld”, andere culturele uitwisselingen, samenwerkingsverbanden tussen scholen, onderwijsuitwisselingen en sportverenigingen en solidariteitsacties.

Opening tentoonstelling ‘Het Oudste Goud van de Wereld’

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting