Diplomatieke steun voor stedenband onverminderd groot

04 februari 2022

2021 was, ondanks alle COVID-perikelen, een mooi jubileumjaar. Eén van de zaken die het afgelopen jaar opnieuw duidelijk werd, is dat de diplomatieke steun voor onze stedenband nog altijd erg groot is! Het feit dat zowel de nieuwe Bulgaarse ambassadeur in Nederland alsook de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Bulgarije in een jaar vol reis- en bezoekersrestricties naar Dordrecht kwamen voor een kennismaking, benadrukt het belang dat vanuit beide landen gehecht wordt aan de vriendschap en samenwerking tussen Dordrecht en Varna.

De goede band van onze stedenband met de ambassades gaat bovendien verder dan het elkaar over en weer bezoeken. Zo leverde de Bulgaarse ambassade in Nederland een actieve bijdrage aan de jubileumfilm en hielpen de medewerkers mee met het genereren van publiciteit rond zowel het vriendschapsconcert als het film-evenement. Bij laatstgenoemd evenement waren ze zelfs medeorganisator en verhoogden ze de feestvreugde met heerlijke Bulgaarse wijn en spijzen!

De Nederlandse ambassade in Bulgarije bracht Varna in het kader van het jubileum tulpen uit Nederland, vroeg actief om een bijdrage vanuit Dordrecht aan hun Koningsdag-film, financierde in het kader van het jubileum een prachtig optreden van een Nederlandse dansgroep tijdens het Varna Summer Festival en bracht in een videoboodschap gelukwensen over aan de stedenband.

Al met al mogen wij ons dus verheugen over warme belangstelling vanuit diplomatieke kringen. Omdat wij erg blij zijn met deze belangstelling en veel belang hechten aan een goede band met beide ambassades, zullen we er ook in 2022 alles aan doen om het goede contact voort te zetten. Met de Bulgaarse ambassade in Nederland hebben we dan ook regelmatig contact. Zij denken mee over de verschillende plannen en ideeën die we hebben en hebben toegezegd mee te werken waar mogelijk. Voor toekomstige samenwerking met de Nederlandse ambassade in Bulgarije bood het bezoek van ambassadeur Van den Burg van november jongstleden diverse openingen. Recent ontvingen we bovendien uit Sofia het volgende bericht:

We are hopeful that this cooperation will continue and expand, and our embassy will be happy to witness this growth.”

Een mooie boodschap die veel vertrouwen geeft voor de toekomst!

Foto boven: bezoek van Z.E. Simon van der Burg, Nederlands ambassadeur in Bulgarije, aan Dordrecht – Foto links: Z.E. Konstantin Dimitrov, Bulgaars ambassadeur in Nederland, plant samen met Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, Bulgaarse rozen – Foto rechts: H.E. Bea ten Tusscher, tot het najaar van 2021 Nederlands ambassadeur in Bulgarije, brengt de stedenband gelukswensen in een videotoespraak

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht