Dansend op weg naar het post-COVID tijdperk!

04 februari 2022

Recent werden de lockdown-maatregelen versoepeld, wat voor mij onder andere inhoudt dat ik weer mag gaan volksdansen bij Machar hier in Dordrecht. Dat betekent veel voor mij na 8 weken niet kunnen bewegen op de muziek die mij zoveel vreugde brengt, vooral als ik dat samen doe met andere folkloristische liefhebbers.

De afgelopen twee jaar was het moeilijk het dansprogramma vast te houden. Net als het verankerd lag in je lichaam, volgde er een periode van elkaar niet kunnen ontmoeten en niet kunnen dansen. Er werd gezocht naar andere -toegestane- manieren: buiten dansen, in je huiskamer met behulp van het YouTube kanaal dat onze docent Josta heeft ontwikkeld en in een half open zaal.

Maar op 19 januari ging de vlag uit: ± 40 dansers toonden hun vaccinatie bewijzen met mondkapje op en dansten op afstand van anderhalve meter los van elkaar. Een hele klus, maar we waren oh zo blij dat we weer mochten: in de zaal die aan 4 kanten open was, lekker fris! Aan het eind van de avond gingen we, een beetje stijf maar voldaan, met de laatste sfeervolle dans nog zachtjes na-neuriënd, weer naar huis.

Zoals jullie op het lijstje hieronder kunnen zien, dansten we op 19 januari veel Balkandansen, waarvan 6 Bulgaars. Ons totale programma is veel uitgebreider, maar nu focussen we ons op “los” dansen. Machar is een hechte groep en dat er op de eerste dansavond weer een flinke kring  (60%)  klaar stond, geeft hoop. De Nederlandse verenigingssector heeft de afgelopen 2 jaar forse klappen gehad.

De lijst van dansen die momenteel gedanst worden door Machar

Ik heb geïnformeerd hoe de zanggroep van Machar, Dobro Jutro, het maakt. De groep is ontstaan uit dansers die de dansmuziek mee wilden zingen. Nu, na 25 jaar, zingt de groep een breed repertoire uit alle windstreken. Maar Oost-Europa is favoriet, en zeker liederen uit Bulgarije worden enthousiast gebracht: Ako umram, Kirco na cardak sedeše, Liljano mome en Šinkele en Ne Bărzaj slănčo staan op hun programma.

Dobro Jutro, koor van dans- en zangvereniging Machar

De zanggroep, die als motto heeft ‘plezier in zingen staat voorop’, neemt graag nieuwe leden aan. Kom, als je geïnteresseerd bent, dan ook vooral een paar keer vrijblijvend meezingen! Bekijk voor meer informatie over het zingen en dansen de website van Machar!

Ik hoop op een rustig verenigingsjaar met veel warme ontmoetingen,

Andrea van den Boogaard, Secretaris Stichting Stedenband Dordrecht-Varna

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht