Corona-coulmn: Bachfestival 2.0 dankzij sterk team & een flinke dot creativiteit

15 juni 2020

De impact van de Corona-crisis op mijn persoonlijke leven is groot, kan ik wel stellen! Van een grote hoeveelheid sociale contacten (veelal werk-gerelateerd, maar privé en werk lopen bij mij enorm in elkaar over heb ik gemerkt) naar voor mijn doen extreem weinig, van veel onderweg en weinig avonden thuis naar 90% thuis en binnenshuis, van een variabele structuur en go-with-the-flow, naar een vaste structuur om aan de gang te blijven.

Met name de eerste weken vielen me heel zwaar. Het gemis van de sociale contacten woog hierin het zwaarst, kan ik wel stellen. Na de eerste weken kwam er ook weer ruimte voor andere en nieuwe dingen. Dingen waar ik normaal gesproken niet aan toe kwam, dan wel als een last ervaarde omdat dat ook nog moest gebeuren. En veel tijd voor het thuisfront (wat voor mij eigenlijk nieuw is), heeft ook enorm veel voordelen. Wat belangrijk is, heeft een nieuwe realiteit gekregen.

Ook de impact op mijn werk is groot. Als zakelijk leider van het Bachfestival Dordrecht en freelance musicus bevind ik me op twee vlakken binnen de cultuursector. Dat die hard geraakt is, hoef ik niet uit te leggen. Waar normaal de balans varieert tussen uitvoerend en organisatorisch, valt het uitvoerende nu helemaal weg. Toch merk ik dat ook aan die kant inmiddels weer meer ruimte ontstaat voor creativiteit en inhoud. Voor het festival kunnen we ons gelukkig prijzen dat we met een sterk team, doorzettingsvermogen en een flinke dot creativiteit een nieuwe wending hebben weten te geven aan het festival, waardoor dat in ieder geval doorgaat*.

Het belang om werk/inkomen in stand te houden voor zoveel mogelijk belanghebbenden (denk aan crew, productie, artiesten etc.) was een zeer grote drijfveer. Ik ben er van overtuigd dat ik bij beide vlakken creatief, flexibel en in bepaalde mate onafhankelijk (of misschien is zelfstandig een beter woord) moet blijven, want wat de toekomst brengt, weet niemand. Ik ben er persoonlijk nog niet van overtuigd dat het weer normaliseert, maar heb wel het vertrouwen dat er nieuwe kansen komen en ik mijn weg linksom of rechtsom wel weer vind.

Wat de impact op mijn stad is… Poeh, dat vind ik een lastige vraag! Ik woon sinds kort in Den Haag. De impact op Den Haag is ook groot, maar ik vind het lastig die impact te beperken tot die stadsgrenzen en daarop in te zoomen. De problematiek die ik ondervind en die in de stad leeft, leeft immers niet alleen hier, maar overschrijdt de stads- en zelfs landsgrenzen.

Pauline Koning, zakelijk leider Bachfestival Dordrecht

* Het Bachfestival 2020 gaat door, maar wordt online gehouden en hoofdzakelijk in één weekend georganiseerd: het weekend van 26 en 27 juni. Zie de website van het festival voor meer informatie over het programma. De concerten waarbij veel artiesten uit het buitenland betrokken waren, kunnen dit jaar niet plaatsvinden. Die hoopt Bachfestival Dordrecht volgend jaar in juni te organiseren. Het vriendschapsconcert tussen Dordrecht en Varna is één van die concerten. Bachfestival Dordrecht en Stichting Stedenband Dordrecht-Varna gaan samen met enkele andere samenwerkingspartners in Dordrecht en Varna hard hun best doen om het vriendschapsconcert op 26 juni 2021 daadwerkelijk te laten plaatsvinden!

De komende weken volgen nog meer video-berichten en columns van onze stedenband in deze rubriek. Bezoek deze website en onze Facebookpagina dus regelmatig voor updates!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht