Corona-column: Thuisonderwijs vanuit het oogpunt van een student en docent

23 januari 2021

Voor mij stond 2020 vooral in het teken van het thuisonderwijs. Ik ben laatstejaars student lerarenopleiding Frans en sinds september sta ik ook vóór de klas. Aan de ene kant heb ik thuisonderwijs ervaren als student, aan de andere kant heb ik zelf online lesgegeven. Voor het eerst in vijf jaar ben ik in de zomer niet teruggegaan naar Varna om mijn familie en vrienden te zien. Daarnaast ben ik begonnen aan een rijcursus die ik nog niet heb afgerond, omdat de rijscholen weer dicht zijn… Ondanks alles was 2020 een goed jaar voor mij, want de mensen van wie ik hou, zijn er nog. Helaas kan niet iedereen hetzelfde zeggen ….

In maart, toen Corona uitbraak in Nederland en alles dicht ging, was ik nog in het derde jaar van mijn opleiding. Ik volgde het nieuws en had de lockdown wel verwacht. In het begin maakten de docenten, studenten en leerlingen zich veel zorgen. Hoe gaan wij bellen met zo’n 30 man? Hoe krijg ik uitleg, als ik iets niet snap? Hoe ga ik iets leuks doen met mijn klas? Hoe kan ik ze dialoogjes laten oefenen? Er waren heel veel vraagtekens. In een paar weken tijd moesten de docenten hun manier van werk enorm veranderen. De leerlingen en de studenten moesten eraan wennen om een paar uur per dag achter een scherm te zitten en de gegeven lessen via die weg te volgen en begrijpen. Dat lukte natuurlijk alleen als Teams het goed deed, als je kon inloggen en als je de gestuurde bestanden kon openen…

In de zomer heb ik besloten om niet op vakantie te gaan. Daarnaast ben ik voor het eerst sinds ik hier woon, niet teruggegaan naar Varna. Op vakantie gaan en teruggaan naar je vaderland zijn twee andere dingen. Het ene doe je voor je vermaak, het andere, omdat je dat echt nodig hebt. Ik heb mijn familie en vrienden voor het laatst gezien in augustus 2019. Ik vond de situatie deze zomer te onduidelijk en de risico’s te groot. Ik wilde niet mijn dierbaren besmetten. In oktober en december 2020 bleef ik ook thuis.

Sinds september 2020 sta ik ook zelf vóór de klas.  Mijn school doet er alles aan om het onderwijs voor de leerlingen mogelijk te maken. De leerlingen doen hun best om het bij te houden. Hoewel wij al ervaring hebben, blijft het lastig. Natuurlijk is het is fijn om niet anderhalf uur te hoeven reizen tussen huis en werk. En ik vind het ik zeker ook fijn om niet te hoeven fietsen als het regent en waait. Maar het blijft ingewikkeld. Want waar sommigen het fijn vinden en ook goed in staat zijn tot online werken, kunnen anderen het helemaal niet. Er zijn meerdere uitdagingen voor beide partijen, zoals: je werk goed plannen, zelfdiscipline om je agenda te volgen, je telefoon ergens verstoppen zodat je niet afgeleid wordt en geconcentreerd kan blijven, een rustige plek thuis vinden, afspraken maken met de buren om niet te gaan klussen terwijl je aan het lesgeven bent, etcetera. Toch merk ik dat zowel de docenten, als de studenten en de leerlingen liever naar school willen. Dit werkt uiteindelijk toch voor iedereen het beste.

Tot slot een wens: ik hoop dat mensen zich aan de regels blijven houden. Wij hebben gezien dat er geen andere manier is om de pandemie te boven te komen en dat de regels wel werken. Dit hebben wij allemaal hard nodig!

Mariyana Ovcharova, bestuurslid Stichting Stedenband Dordrecht-Varna

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht