Corona-Column: Volgend jaar weer City swimmers Varna & Dordt aanmoedigen

09 juni 2020

Het is een onwerkelijke tijd waarin we nu leven. Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep en voorlopig kunnen we nog niet terug naar normaal.

Ik ben Iris Bonnema, 32 jaar oud, en ik woon al mijn hele leven in Dordrecht. Ik werk als medewerker onderzoeksondersteuning bij de GGD in Rotterdam in het team van de wetenschappelijk onderzoekers. Ook werk ik als vrijwilliger patiëntenbegeleiding in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

De Corona-crisis heeft veel impact op mijn werk. Zo heeft op het hoogtepunt van de crisis het vrijwilligerswerk ruim anderhalve maand stilgelegen en zijn we nu in uitgedunde vorm weer van start gegaan. Bij de GGD in Rotterdam werken de wetenschappelijk onderzoekers verplicht vanuit thuis. Ik werk op de GGD ook samen met een paar artsen, maar die werkzaamheden liggen vrijwel stil omdat de artsen en ook de verpleegkundigen het heel druk hebben met bron- en contactonderzoek en het afnemen van monsters om te kijken of iemand besmet is met het coronavirus.

Iris Bonnema tijdens de Swim to Fight Cancer Dordrecht 2019

In mijn privéleven betekent corona dat veel van mijn hobby-activiteiten stilliggen. Langzaam worden inmiddels sommige activiteiten hervat, maar voordat alles weer bij het oude is zal nog wel een behoorlijke tijd gaan duren. Tevens zou ik deze maand op vakantie gaan naar Varna, maar dat kan vanwege de Corona-crisis helaas ook niet doorgaan. Verder zijn in Dordrecht veel evenementen afgelast. Ik had graag, net als vorig jaar, de deelnemers uit Dordrecht en Varna die aan de City Swim meedoen aangemoedigd. Hopelijk lukt dat volgend jaar weer!

Blijf gezond, blijf veilig en pas goed op elkaar!

Hartelijke groet,

Iris Bonnema

 

De komende weken volgen nog meer video-berichten en columns van onze stedenband in deze rubriek. Bezoek deze website en onze Facebookpagina dus regelmatig voor updates!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht