Corona-column: Hoop dat wij in 2021 het virus mogen overwinnen

23 januari 2021

In de laatste week van het bijzondere jaar 2020 zit ik achter mijn bureau met een “volle” agenda voor mij en in mijn hoofd passeren heel veel beelden.

Het was een bijzonder jaar waarin de COVID-19 golven ons leven overspoelden. Het werk en de activiteiten van ons bestuur werden daardoor ruw op zijn kop gezet. Ons werk voor de stedenband met onze geliefde zusterstad Varna werd daardoor plotseling verstoord. Veel activiteiten en plannen strandden op deze nieuwe realiteit.

Echter voor mij op het computerscherm ontvang ik blijde foto’s van de pupillen uit het “Riviera” Day center  met hun nieuwe rugzakken, die wij van een afstand hebben kunnen faciliteren voor de Kerstdagen. Omdat deze pupillen hoofdzakelijk thuis wonen en elke dag naar het centrum reizen, zullen zij van deze rugzakken veel plezier en gemak hebben.

Jammer dat wij dit jaar Varna niet hebben kunnen bezoeken om met elkaar inspiratie op te doen voor nieuwe activiteiten. Ikzelf was in mei 2019 voor het laatst in Varna in verband met de doop van de sleephopperzuiger de “Lesse” die op de werf van MTG Dolphin is gebouwd in opdracht van Baggerbedrijf de Boer uit Sliedrecht. Dit schip heeft inmiddels werken uitgevoerd in Zuid- Amerika, in Caraïbische havens en klaart momenteel een klus in Ierland.

Onwillekeurig denk ik met veel genoegen terug aan deze mooie stad, zo schitterend gelegen aan de Zwarte-Zee met zijn mooie “gouden” stranden en het prachtige park gelegen tussen de stad en de zee.

Het jaar begon zo mooi voor ons. In januari viel mij, samen met  het bestuur, de eer te beurt om uit handen van de Bulgaarse ambassadeur in Nederland, de heer Rumen Alexandrov de Gouden Lauriertak van Bulgarije in ontvangst te mogen nemen.

Kort daarop veranderde onze maatschappij toen de eerste Corona golf ons leven binnen spoelde.

Naast de oude agenda ligt gelukkig weer een nieuwe agenda die we kunnen vullen met vele afspraken. En ik spreek de hoop uit dat wij in 2021 het virus mogen overwinnen en dat de burgers van Varna en Dordrecht gezamenlijk een voorspoedig en gezond jaar tegemoet mogen gaan.

Door Leendert C. Korteweg, penningmeester Stichting Stedenband Dordrecht-Varna

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht