Corona-column Gea Davids: Blijf gezond!

07 mei 2020

Ik mis de kopjes koffie bij Post of het Magazijn en het slenteren door de mooie Dordtse binnenstad. Je niet bewust hoeven zijn van afstand houden. Ik mis mijn kapper omdat mijn coupe al aan een knipbeurt toe was toen de lockdown net inging. Zoveel dingen die je niet meer kan doen. Internationale betrekkingen alleen digitaal onderhouden haalt het echt niet bij persoonlijke ontmoetingen…

Ik verwonder me over het aanpassingsvermogen van de mensen. Nieuwe gewoontes ontstaan. Zo gaan mijn man en ik tegenwoordig iedere avond na het eten een wandeling maken. Dat zien we veel meer stellen doen. En steevast wordt er dan altijd gegroet en ook vaker een praatje gemaakt. Mooi om dan toch die saamhorigheid te voelen.

Ik geniet meer dan andere jaren van mijn tuin nu ik het iedere dag van zo dichtbij meemaak. Het kopje koffie tussen het groen tijdens een pauze van het thuiswerken. Het verwelkomen van een nieuwe tuinplant die ineens de kop weer opsteekt. De kleine dingen in het leven.

Ik begin gewend te raken aan video vergaderen. Snap niet dat ik eerder uren reisde voor een overleg in Utrecht of verder met een beperkt aantal mensen.

Ik word blij van alle vindingrijke en nieuwe initiatieven die in de stad ontstaan. Nieuwe businessmodellen en mensen die acties starten voor mensen die het minder hebben. Balkonconcerten en videofeestjes.

Ik maak me zorgen over al die partijen die het moeilijk hebben. Ouderen, alleenstaanden, bedrijven die het moeilijk hebben. Kan de omvang daarvan nog niet bevatten.

Ik hoop dat we met elkaar en voor elkaar deze crisistijd goed doorkomen. De wereld verandert, dat staat vast. Ik wil erop vertrouwen dat we weer een goede manier zullen vinden de samenleving na deze crisis vorm te geven.

Blijf gezond!

Gea Davids, beleidsadviseur Internationale Betrekkingen, gemeente Dordrecht

Dit is de eerste column van de rubriek ‘Stedenbanden – Corona en het dagelijks leven’ – een rubriek met persoonlijke verhalen van mensen uit Dordrecht en haar zustersteden Recklinghausen, Hastings, Bamenda, Varna en Dordrecht (ZA). Op 5 mei werd, als aftrap, een video gelanceerd met boodschappen uit Dordrecht en Varna.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf