Corona-column: De impact van de Corona-crisis op kindercentrum Topoli

10 juni 2020

Corona heeft de wereld veranderd!

En mijn persoonlijke leven? Ik heb snel verschillende fasen doorlopen. Het gebrek aan voldoende informatie en de angst, zelfs in de ogen van de doktoren, namen in het begin bezit van me. Hoe ga ik ermee om? Ik vroeg het me af. Ik moest mijn eigen kinderen laten wennen aan een nieuw ritme. We spraken erover. Ik legde uit wat het Corona-virus is en hoe belangrijk het is om onszelf te beschermen. Na drie dagen hadden we al een werkplan in het gezin, want het leven kan niet stoppen.

Mijn oudste dochter werkt zelfstandig aan school en als onderdeel van de moderne generatie ging ze snel om, omdat alles gebeurde in hun elektronische wereld. Maar ze miste haar vrienden en persoonlijke contact wel. Mijn jongste dochter heeft groep 4 afgerond. Ik werkte na mijn werk samen met haar aan school en mijn man deed de boodschappen. De aard van het werk dat mijn man en ik beiden hebben, maakt dat we bijna non-stop buitenshuis werken, dus we moesten extra voorzichtig zijn.

Het klinkt misschien raar, maar ik wil Corona bedanken… Dit virus gaf me een nieuw wereldbeeld. Ik kijk uit naar elk moment. Het leven geeft je veel, maar kan ook van je nemen…

Corona heeft ook veel invloed op mijn werk. Ik werk in een kindercentrum voor kinderen met een beperking, dat is gestructureerd als gezin. Vanaf het eerste bevestigde geval van Corona in Bulgarije, werd de toegang tot ons centrum beperkt. Zelfs het eten werd buiten gezet en opgehaald. We hebben de hygiëne-maatregelen aangescherpt en die zijn nog altijd van kracht. De kinderen in het centrum hebben veelal meervoudige beperkingen, ze zijn kwetsbaar en het nauwkeurig naleven van alle maatregelen is daarom is erg belangrijk.

In het begin, voordat de noodtoestand werd uitgeroepen, waren de kinderen vrij van school. Toen duidelijk werd dat de crisis langer ging duren, bouwde de school waar de kinderen gewoonlijk naar toe gaan een systeem voor online onderwijs. We hebben de slaapkamers omgezet in studiekamers. We werkten met de kinderen aan hun onderwijstaken. Ze raakten snel gewend aan de nieuwe manier van les krijgen en aan de regels.  Ze werden ingedeeld op basis van leeftijd en vakken. Het lesmateriaal van de leraar werd aan hen gepresenteerd op een manier die ze aankonden. Deze manier van werken zorgde voor gemoedsrust bij de kinderen, ze reageerden positief. Op de mooie, warme dagen gingen we naar buiten in de tuin en hielden daar lessen. Op deze zelfde plek komt binnenkort – dankzij jullie, onze vrienden uit Dordrecht – een overkapping.

Ik schrijf dit op 2 juni, de dag na de Dag van het Kind (1 juni). Ik ben tevreden dat de kinderen gezond zijn, dat het team de zelfbeheersing heeft behouden en de angst heeft weerstaan. We zijn niet hetzelfde gebleven – we zijn nederiger, dankbaarder!

Corona heeft, tot slot, ook veel invloed op Varna, onze stad. De stad is leeg! Het is niet mooi, maar zelfs eng. Mensen accepteerden snel de noodsituatie en voldeden aan de opgelegde maatregelen. Als gevolg hiervan heeft Varna tot op heden een laag aantal patiënten.

Sevdalina Petrova, Manager kindcentrum ‘Topoli’

Een Bulgaarse versie van dit artikel is te vinden op het Bulgaarse gedeelte van deze website. De komende weken volgen nog meer video-berichten en columns van onze stedenband in deze rubriek. Bezoek deze website en onze Facebookpagina dus regelmatig voor updates!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht