Column van juf Tonnie: speciaal basisonderwijs & zwanger in tijden van Corona…

29 mei 2020

De Corona-crisis heeft een behoorlijke impact op mijn persoonlijke leven: geen gezellige bezoekjes aan ouders, vrienden en familie meer. Het sociale contact dat ik had, werd een stuk minder, terwijl ik juist iemand ben die dit heel belangrijk vindt. Ook de zorgen die het met zich mee brengt over de mensen om mij heen, geeft onzekerheid. Vaak dacht ik na over de leerlingen uit mijn klas die op school geen onderwijs kunnen krijgen en waarvan de ouders, die soms zelf ook moeten werken, thuis onderwijs moeten geven. Daarnaast zie ik dat het virus groot verdriet en grote zorgen met zich mee brengt. Ik leef erg mee met de mensen die dicht bij mij staan en vanwege het coronavirus worden beperkt, zoals het niet meer op bezoek kunnen gaan bij dierbaren in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen.

Zelf ben ik zwanger. Over de effecten van het coronavirus op een zwangerschap is weinig bekend. Dit zorgt bij mij voor onzekerheid. Ik hou mij daarom vast aan de regels van het RIVM en probeer steeds voldoende afstand te houden. Een ander gevolg van het coronavirus tijdens de zwangerschap is, dat ik alleen naar controles of andere afspraken moet komen. Mijn man mag bijvoorbeeld niet bij een echo aanwezig zijn.

De impact van de crisis op mijn werk is, zoals hierboven al kort aangestipt, ook groot. Ik werk in het speciaal basisonderwijs. Het coronavirus heeft op de scholen in Nederland een flinke impact. Zeker ook op de school waar ik werk. Kinderen konden niet meer naar school komen en ouders moesten de kinderen opvangen en zo veel mogelijk thuis helpen met het aangeboden onderwijs. In eerste instantie ging dit digitaal. Ik merkte dat digitaal onderwijs erg lastig is om vorm te geven aan deze doelgroep. Sommige kinderen beschikken niet over een computer en anderen waren niet technisch ingesteld. Verder speelt het gedrag van de leerlingen een grote rol. Een aantal kinderen raakten zelfs in paniek door het gebruik van de computer. Wij zijn dan ook vrij snel overgestapt op lessen uit werkschriften die herkenbaar zijn voor de leerlingen in combinatie met instructiefilmpjes.

Daarnaast waren er ook leerlingen die naar school kwamen omdat hun ouders in vitale beroepen werken.  En kinderen uit kwetsbare gezinnen ontvingen we ook op school. Thuisonderwijs aanbieden en daarnaast klaarstaan voor de leerlingen op school is een puzzel geweest. Ik heb veel respect voor de ouders die hun kinderen opgevangen hebben en zo goed als mogelijk geprobeerd hebben thuis onderwijs te geven. Want dit is zeker niet gemakkelijk naast het eigen werk van ouders dat uiteraard ook gewoon door moet gaan.

Na de meivakantie zijn de leerlingen weer op school gekomen. De leerlingen ontmoetten na een lange tijd weer hun klasgenoten en leerkrachten. Kletsen, spelen, ervaringen uitwisselen. Hoe was het de afgelopen tijd thuis? Welke leuke dingen heb je meegemaakt of waren er ook juist minder leuke ervaringen? Met deze vragen zijn we veel bezig geweest. Het was fijn om de kinderen weer te zien en een ritme te hebben. Kinderen hadden er ook weer echt zin in om weer naar school te gaan.

Naar mijn mening namen de mensen – in het algemeen, maar zeker ook in Dordrecht – het in het begin nog niet zo nauw met de mogelijke effecten van het coronavirus. Het was nog erg druk in de binnenstad en de parken. Ik denk dat dit ook komt omdat het allemaal nieuw en onbekend was. Nadat de overheid strengere en duidelijkere maatregelen instelde, leek het er op dat dit snel verbeterde. Je zag dat het toen echt rustiger werd op straat. Vervolgens gingen ook winkels, horeca en andere instellingen dicht. Hygiëne maatregelen werden ingesteld en een maximaal aantal mensen mocht naar binnen. Je kon er toen niet meer omheen.

Momenteel (mei 2020) merk ik dat het steeds drukker wordt op straat nu de corona-cijfers dalen. Ik hoop dat er geen terugval komt. Als laatste wil ik nog benoemen dat ik veel respect heb voor iedereen die werkt in de zorginstellingen, bij de overheid en in alle andere cruciale beroepen. Veel respect heb ik voor hun inzet in de strijd tegen dit virus. Ik hoop dan ook dat er snel een vaccin komt.

Juf Tonnie

Een Bulgaarse versie van dit artikel is te vinden op het Bulgaarse gedeelte van deze website. De komende weken volgen nog meer video-berichten en columns van onze stedenband in deze rubriek. Bezoek deze website en onze Facebookpagina dus regelmatig voor updates!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf