DJ-Producer battles in Dordrecht & Varna!

10 april 2021

Op 15 mei 2021 organiseren verschillende Dordtse partners in de Popcentrale de DJ-producer-Battle ‘Can u Beat Bach?’ De internationaal bekende trance DJ & Producer Solarstone, zal speciaal voor ‘Can U Beat Bach’ een nieuwe, elektronische versie maken uit het Bach repertoire. Deelnemers zullen samples uit deze versie en het originele Bach werk aangereikt krijgen om zo de kans te krijgen met hun eigen versie de jury te imponeren. Inschrijvingen zijn vanaf vandaag geopend. De winnaar van de battle speelt een live DJ-set op het Bachfestival tijdens het trancefeest op het buitenpodium op het Energieplein samen met DJ-Solarstone. Indien de COVID-19 situatie dit toestaat en dit ook reis-technisch haalbaar is, zal de winnaar eveneens een live-set draaien op het Varna Summer Festival in onze zusterstad Varna in Bulgarije!

Muziek is voor iedereen en muziek verbindt. Dat klopt absoluut, maar het wordt zelden echt in de praktijk gebracht. Vijf partners uit Dordrecht trekken de stoute schoenen aan en combineren in een ware DJ-producer Battle Bach met keiharde elektronische beats. ‘Can u Beat Bach?’ is een samenwerking tussen de Popcentrale, UBeat Academy, Silver Lining Agency, het Bachfestival Dordrecht en Stichting Stedenband Dordrecht-Varna. De deelnemers verbinden muzieksoorten, publiek en zustersteden Dordrecht en Varna (Bulgarije).

Internationale competitie

‘Can u Beat Bach?’ is alleen geopend voor DJ’s en producers uit omgeving Drechtsteden. Tegelijkertijd is er voor DJ’s uit Varna, Bulgarije, een vergelijkbare Battle. Deelnemende Bulgaarse DJ’s combineren Bulgaarse traditionele volksmuziek met elektronische beats en zenden hun mix-tapes naar de jury in Dordrecht. De winnaar van deze Battle treedt op met DJ Robert Nickson tijdens het Varna Summer Festival en – indien de COVID-19 situatie dit te zijner tijd toestaat en dit ook reis-technisch haalbaar is – ook tijdens het Bachfestival. Verbindende factor tussen de twee Battles is dat zowel de traditionele Bulgaarse volksmuziek als de muziek van Bach te vinden zijn op de Golden Record die aan boord van ruimtesonde Voyager rondzweeft in de ruimte. Het overkoepelende project waar beide battles onderdeel van zijn, en dat met steun van de Gemeente Dordrecht en het Fonds Cultuurparticipatie tot stand is gekomen, heet dan ook The Voyager.

Inschrijfcriteria deelnemers ‘Can U Beat Bach’ Battle:

 • De artiest woont binnen een straal van 30 kilometer van het Energiehuis in Dordrecht.
 • De artiest produceert eigen tracks.
 • Kan een live-set van 20 minuten draaien.
 • Er wordt op het podium live gemixt.

Inschrijving

Ambitieuze muzikanten kunnen zich tot 29 april 2021, 23:59 uur inschrijven via popcentrale.nl. Deadline voor het insturen van tracks is 15 mei, 14.00 uur.

Meer informatie over de ‘Can u Beat Bach?’ Battle: www.popcentrale.nl/the-voyager

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht