Bulgaarse onderscheidingen voor Stedenband Dordrecht-Varna

30 januari 2020

Zes mensen, waaronder oud-burgemeester Brok en vier bestuursleden van Stichting Stedenband Dordrecht-Varna, zijn officieel onderscheiden door de Bulgaarse overheid voor hun bijzondere inzet voor de Nederlands-Bulgaarse betrekkingen, voornamelijk via de stedenband Dordrecht-Varna.

De bijzondere ceremonie vond plaats in de ambassade van Bulgarije in Den Haag. Arno Brok (nu commissaris van de Koning Fryslân) ontving de hoogste nationale onderscheiding; de National Order for Merit, de ‘Madara Horseman’. Deze onderscheiding wordt normaal in het land zelf overhandigd, door de president. In het buitenland gebeurt dat door de ambassadeur (de heer H.E. Rumen Alexandrov).

Brok kreeg de onderscheiding voor zijn bijzondere inzet voor de stedenband in de periode 2010 tot 2017. Hij was in deze periode een ware ambassadeur, die zich vol passie inzette om de stedenband samen met zijn ambtenaren en de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna zowel in economisch, cultureel alsook sociaal opzicht op de kaart te zetten. Hoogtepunt was het naar het Dordrechts Museum halen van de tentoonstelling ‘Het Oudste Goud van de Wereld’, over het goud dat in en rond Varna is opgegraven.

De vier bestuursleden van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna die een onderscheiding kregen, waren bestuursvoorzitter Rob Scheelbeek, penningmeester Leendert Korteweg, secretaris Andrea van den Boogaard en algemeen bestuurslid Madeleine Noteborn. Samen met Gea Davids, beleidsadviseur internationale betrekkingen van de gemeente Dordrecht ontvingen zij The Golden Laurel Twig van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Bulgarije.

Rob Scheelbeek: “Deze onderscheiding geeft een extra stimulans aan onze inspanningen om de Stedenband te continueren en verder te laten groeien.”

Gea Davids: “Het mogen samenwerken met mensen in Varna en bevorderen van contacten tussen Dordrecht en Varna is al zo verrijkend. Om daarvoor dan ook nog officieel onderscheiden te worden vind ik een hele eer.”

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Met stedenbanden krijgt het buitenland een herkenbaar en vertrouwd gezicht.

"

Rob Scheelbeek, voorzitter stichting