Komiks

Stripverhalen uit Oost-Europa

Striptekenaars uit West-Europa zijn goed bekend in Nederland, echter Oost-Europa is nog onbekend terrein voor veel liefhebbers. De expositie was een introductie van de beste, nog onbekende, striptekenaars uit Oost-Europa. Hierbij introduceerden wij tekenaars uit Servië, Tsjechië, Polen en natuurlijk uit Bulgarije.

 

Victor Kalvachec (2011, Bulgarije, uit de grafische roman en video-game Blue Estate)
Michal Sledzinski (Polen, uitsnede van strip))
Wojciech Stefaniec (Polen, Strip 'Peer', 2016)
Roman Kisiov (Bulgarije, uitsnede uit strip))
Pavel Cech (Tsjechië, uitsnede uit strip)
Krzysztof Gawronkiewicz (Polen, uit stripboek 'Achtung Zelig', 2004, schrijver Krystian Rosenburg)
Diana Naneva (strip 'Egel', Bulgarije, 2016)
Penko Gelev (Bulgarije, uitsnede uit strip)

Het doel van de expositie was, naast een introductie, om Oost-Europa en vooral Bulgarije vanuit een ander en vooral creatief perspectief te tonen. In de media verschijnen vaak sombere en negatieve berichten waardoor Nederlanders een eenzijdig beeld van een land krijgen. We willen hier tegenwicht aan bieden en een gesprek op gang brengen met nieuwe onderwerpen. Kunst is hiervoor een goed middel omdat het verbindt en zorgt voor internationale vriendschappen. De stedenband zette deze keer daarom ‘stripverhalen’ oftewel ‘comics’ in voor het bereiken van haar missie.

 

De werken van de striptekenaars zijn afkomstig uit de internationale comics expositie 2014 van de Union of Bulgarian Artists en the Rainbow Project. Curators van deze tentoonstelling zijn Peter Stanimirov en Anton Staykov. Tonio van Vugt (creatief directeur van de Stripdagen Haarlem) heeft voor deze tentoonstelling de auteurs geselecteerd uit Bulgarije, Polen, Tsjechië en Servië.

De volgende Oost-Europese striptekenaars waren te zien:

Bulgarije: Ayhan Hayrula, Anri Kulev, Anna Tsocheva, Boris Pramatarov, Daniel Atanassov, Diana Naneva, Ivan Koritarev, Penko Gelev, Roman Kisiov en Raifaila Raykova

Polen: Grzegorz Rosinski, Krzysztof Gawronkiewicz, Mateusz Skutnik, Michal Sledzinski, Przemyslaw Trust Truscinski,Tomasz Lew Lesniak en Wojciech Stefaniec.

Tsjechië: Vaclav Slajch, Vladimir Tucapsky, Tomas Kucerovsky, Pavel Cech, Ondrej Sekora en Jiri Grus

Servië: Aleksandar Zograf, Boris Stanic,Leonid Pilipovic, Sinisa Banovic, Danilo Miloshev Wostok, Maja Veselinovic, Nina Bunjevac en Vuc Palibruc.

Samenwerkingspartners:
Union of Bulgarian Artists- Sofia, Bulgarije , Pictura Dordrecht, Zone 5300 Magazine, Stripdagen Haarlem en het Nederlands Stripmuseum – Groningen

Sponsors:
Gemeente Dordrecht, J.E. Jurriaanse stichting, Het Nederlands Stripmuseum Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds

De ‘Komiks’ tentoonstelling heeft na de expositie in Pictura een reis door Nederland gemaakt en is onder andere in het Nederlands Stripmuseum in Groningen geëxposeerd. Inmiddels is de tentoonstelling terug in Dordrecht. Geïnteresseerden kunnen de tentoonstelling huren. Daarnaast bekijken coördinator en bestuur de mogelijkheden om de tentoonstelling opnieuw te exposeren.

Meer informatie: info@dordrechtvarna.nl of 06-55370832

 

Komiks Wordt mede mogelijk gemaakt door:

"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht