Bezoek aan samenwerkingspartners in Varna!

21 mei 2019

Van woensdag 22 tot en met zaterdag 25 mei brengen we als Stichting Stedenband Dordrecht Varna een bezoek aan Varna, Bulgarije. In de zusterstad gaan we in gesprek met de afdeling Sport en Cultuur van de gemeente Varna en enkele andere organisaties. Dit in verband met stedenband-events die voor dit en volgend kalenderjaar in de planning staan. Daarnaast wordt een tegenbezoek gebracht aan de Kleine Prins en de Exupéry school. Vorige maand brachten 13 leerkrachten van deze scholen een bezoek aan Dordrecht. Doel van het tegenbezoek is om samen te bekijken hoe de onderwijs-uitwisseling tussen beide steden verder vormgegeven kan worden. Ook staan een bezoek aan de scheepswerf van Varna, de opening van een onderneming en een kennismaking met start-ups – waar in alle gevallen sprake is van kansen op, of reeds bestaande economische samenwerking met Dordrecht en omgeving – op het programma. Tot slot wordt ook Topoli, het huis voor kinderen met een beperking in de buurt van Varna dat we vanuit de stedenband steunen, bezocht. Daar zullen de resultaten van de tot nu toe gegeven steun bekeken worden en zal worden besproken aan welke steun de organisatie nog meer behoefte heeft en hoe we kunnen samenwerken om die te realiseren.

Niet alleen vertegenwoordigers van Stichting Stedenband Dordrecht Varna reizen af naar Varna. Ook een delegatie van de gemeente Dordrecht, waaronder burgemeester Wouter Kolff en gemeenteraadslid Rolin den Heijer (VVD) gaan naar onze zusterstad in Bulgarije. Deels leggen we hetzelfde programma af. Zo worden beide delegaties op woensdag 22 mei in de avond tijdens een diner officieel welkom geheten door de burgemeester en loco-burgemeester van Varna, alsmede door de voorzitter van de Varnese gemeenteraad. Ook zijn we beiden op donderdag 23 mei in de middag uitgenodigd voor de doop van de sleephopperzuiger LESSE, een schip gebouwd door Royal IHC op de Varnese partnerwerf MTG Dolphin in opdracht van Baggerbedrijf De Boer – Dutch Dredging – beiden bedrijven uit de Drechtsteden.

We zullen daarnaast deelnemen aan een met ondersteuning van de gemeente Dordrecht door de gemeente Varna en de Nederlandse ambassade in Bulgarije georganiseerd Innovatiecafé. En de gemeente-delegatie gaat mee naar het bezoek aan Topoli op vrijdag 24 mei in de ochtend. Tot slot hebben we beiden ruimte in het programma voor aanvullende bezoeken en gesprekken. Deze bieden de mogelijkheid de banden tussen beide zustersteden verder aan te halen en te onderzoeken op welke manier de economische, culturele en maatschappelijke samenwerking tussen beide steden nog verder versterkt kan worden.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht