Alexandra Vachkova uit Varna wordt na “Swim to fight cancer” 3e op Belgische Kampioenschappen

31 augustus 2023


Op 26 augustus waren Aleksandra Vachkova en haar coach Georgia Kadoglou, op uitnodiging van de Stedenband Dordrecht-Varna, aanwezig bij “Swim to fight cancer”. Na een korte ontmoeting bij “Post” met Nathan en Isabelle Janssen van de Dordtse Reddingsbrigade, die in 2022 deelnamen aan de Galata Varna zwemmarathon, liepen we op een verrassend koele zaterdagochtend rond half 11 naar het Wantij, waar achter Kinepolis een waar zwemstadion is gebouwd. Rond 12 uur zwommen Aleksandra, Isabelle en Nathan gezamenlijk de 3000 meter. Nadat ze kort geïnterviewd werden op het startplatform, zwommen ze onder een intussen dreigende lucht op eigen tempo de uitgezette route. Ondanks dat het grotendeels droog bleef moest een groepje deelnemers aan de 1000 meter voortijdig het water uit vanwege naderend onweer.
Een dag later was alles anders. Terwijl in Dordrecht op dat moment de hemelsluizen opengingen nam Aleksandra in het Belgische Willebroek, onder een stralend zonnetje, deel aan de “Belgische Kampioenschappen open water zwemmen 5000 km”. Op het watersportcentrum “Hazewinkel”, zwom Aleksandra naar de 3e plaats, achter de Belgische Alisée Pisane en de Nederlandse Jenny Schouten. Met haar 17 jaar voor Aleksandra een geweldige prestatie, mede omdat ze niet gewend is om in dergelijk koud water te zwemmen. We kijken terug op een geslaagd weekend en hopelijk komt Aleksandra volgend jaar weer naar Dordrecht. Wie weet wint ze dan wel Open Belgische Kampioenschappen?
Bijdragen aan swim to fight cancer kan nog als je snel bent via onderstaande link:
https://www.fightcancer.nl/fundraisers/alexandravachkova/swim-to-fight-cancer-dordrecht

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf