Afscheid van Bulgaarse ambassadeur

23 januari 2021

Op 18 december jongstleden hebben wij als gemeente Dordrecht en als Stichting Stedenband Dordrecht-Varna op de ambassade in Den Haag afscheid genomen van de vertrekkende ambassadeur de heer Rumen Alexandrov.

De heer Alexandrov heeft zich gedurende zijn ambtsperiode, samen met zijn ambassadestaf, zeer verdienstelijk gemaakt voor de stedenband tussen Dordrecht en Varna. Hij heeft diverse bezoeken gebracht aan Dordrecht, onder andere aan burgemeester Kolff en aan ons succesvolle dubbelconcert met Varna in 2018, in Benevia. Ook heeft hij er voor gezorgd dat onder meer een aantal bestuursleden van de Stichting Stedenband vorig jaar de ‘Gouden lauriertak’ mochten ontvangen, als hoge Bulgaarse onderscheiding.  Zelf heeft hij recent uit handen van de Nederlandse ambassadeur in Sofia een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen.

De heer Alexandrov heeft de komende tijd een topfunctie op het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken in Sofia. In Den Haag wordt hij opgevolgd door de heer Konstantin Dimitrov, die Londen verruilt voor Den Haag. Wij hopen als bestuur en coördinator binnenkort kennis met hem te kunnen maken.

 

Gea Davids (Gemeente Dordrecht) overhandigt beeldje van Dordtse kunstenaar Gerreke van Veen (atelier Ecru)

Bij ons afscheidsbezoek op 18 december ontving de heer Alexandrov van de gemeente Dordrecht een beeldje van een schaap, gemaakt door de Dordtse kunstenaar Gerreke van Veen van aterlier  Ecru. Bij het beeldje zat een ‘Certificaat van echtheid’ en een uitleg over de legende van de Dordtse schapenkoppen. Het bestuur van de Stedenband verraste de ambassadeur met twee fraaie lijnetsen van Anna Doedijns, met beelden van de Voorstraathaven en van het Groothoofd.

Ambassadeur Alexandrov en voorzitter Rob Scheelbeek met lijnetsen Anna Doedijns

Zodra het voor ons weer mogelijk is om naar Bulgarije te reizen hopen wij de heer Alexandrov in Bulgarije te bezoeken.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

De stedenband kan bijdragen aan meer begrip voor Bulgarije. En het zou mooi zijn als Dordtenaren zakelijke kansen vinden in Varna.

"

Ronald Portier – fractievoorzitter SP Dordrecht