Activiteiten in kader 20-jarig jubileum – vooruitblik met een slag om de arm

23 januari 2021

Het is zover: de stedenband bestaat 20 jaar! En dat heugelijke feit laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan! Al eerder berichtten we jullie over een aantal van onze plannen. Ook riepen we jullie op om zelf ook met leuke ideeën te komen. Daar is door een aantal mensen gehoor aan gegeven, wat ons geholpen heeft om tot een jubileumplan te komen. Een jubileumplan vol met leuke activiteiten!

Zo hopen we dit jaar het vriendschappelijke dubbelconcert, dat eigenlijk afgelopen jaar al gepland stond, in juni van dit jaar uit te voeren!  Samen met onze partners in Dordrecht en Varna, waaronder Silver Lining Agency, het Bachfestival Dordrecht en het Varna Summer Festival, hopen we spetterende trance-versies van de muziek van Bach en traditionele Bulgaarse volksmuziek ten gehore te kunnen brengen!

Daarnaast willen we ter gelegenheid van ons jubileum graag met verschillende doelgroepen nadenken over de toekomst van de twee zustersteden. Hierbij richten we ons in het bijzonder op het onderwijs. Op het wensenlijstje staan verder het aanhalen van de economische betrekkingen tussen beide steden, met onder andere aandacht voor wederzijdse bevordering van toerisme, een filmfestival met vertoning van Bulgaarse en Nederlandse films in beide steden en een sportieve ontmoeting.

Maar of, en zo ja wat er daadwerkelijk mogelijk zal zijn en in welke vorm, zal afhangen van hoe de Covid-19 pandemie zich verder ontwikkelt! We weten immers niet wat er in de loop van het jaar al dan niet mogelijk zal zijn qua samenkomen met andere mensen en reizen …

Vast staat echter wel DAT je dit jaar aan ten minste één jubileumactiviteit van onze stedenband zal kunnen deelnemen, of deze nou live zal zijn of online, voor een grote groep of een kleine en met of zonder bezoekers uit Varna! Graag tot ziens dus!

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Varna is een stad van zakelijke mogelijkheden. Voor de maritieme sector maar ook voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector.

"

Hans Tanis- gemeente Sliedrecht