Zomerserie buitenactiviteiten in Varna en Dordrecht – Deel II

20 september 2018

In het vorige artikel heeft u al kennis gemaakt met de mogelijkheden tot onderwatersport in Varna en Dordrecht. Het tweede artikel in deze zomerserie belicht de zwemevenementen die in de (na)zomer in beide steden worden georganiseerd: de City Swim to Fight Cancer in Dordrecht en het nationale kampioenschap onder water zwemmen in een zwembad in Varna.

Wolwevershaven tijdens de City Swim to Fight Cancer 2018

Zwemevenementen

Dordrecht

Dit jaar had ik het genoegen om de City Swim to Fight Cancer in Dordrecht zelf te kunnen bezoeken. De zwemwedstrijd vond plaats op 1 september. Het is een sportevenement waarmee geld ingezameld wordt in de strijd tegen kanker en wordt al vier jaar georganiseerd. Een goede voorbereiding op dit evenement wordt aangeraden. Daarom bood het Wantijbad de mogelijkheid om ’s avonds te komen trainen tegen een gereduceerde entreeprijs van 2,50 euro. Daarnaast konden zwemmers natuurlijk ook bij hun eigen club of zwemgroep trainen. En vanaf begin augustus kon iedere woensdag in het havengebied zelf getraind worden.

Gelukkig waren de weersomstandigheden op de dag zelf gunstig: de zon scheen en de watertemperatuur was rond de 20 graden. Hoewel er op het parcours van de 2,5 km veel tegenstroming was, gaven de eerste deelnemers die de trap op kwamen aan dat het best mee viel. Sommigen zeiden zelfs dat ze nog een rondje konden maken. Van Nienke Blauw, de coördinator van de stichting stedenband Dordrecht-Varna die ook mee zwom, begreep ik later dat dit niet voor iedereen op ging…

Wat vanuit het perspectief van de stedenband Dordrecht-Varna erg leuk was, was dat de Bulgaarse topzwemmer Petar Stoychev deze editie mee deed. City Swim voorzitter Erik van Heijningen en Stoychev zijn al jaren bevriend en Van Heijningen nodigde Stoychev uit vanwege het feit dat hij een inspiratiebron is voor huidige en toekomstige generaties zwemmers. Van Heijningen en Stoychev gingen samen het water in en eindigden ook gelijktijdig. Beiden waren blij met hun resultaat van 38 minuten – al ging het volgens beiden niet om de tijd, maar om het meedoen. Petar benadrukte de fijne sfeer tijdens het evenement in ‘het Venetië van het Noorden’, zoals hij Dordrecht omschreef. Dankzij de sponsoren die de deelnemers steunden, werd 215.000 euro ingezameld. Dit gaat naar onderzoek met betrekking tot preventie en genezing van kanker en is voor een groot deel bestemd voor het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Na afloop van de 2,5 km gingen Van Heijningen en Stoychev samen wat drinken bij tapasbar het Vlak. Daar had ik een kort interview met beiden:

v.l.n.r. Nienke Blauw, Petar Stoychev & Erik van Heijningen

Erik van Heijningen

Kunt u uzelf in het kort voorstellen?

Erik van Heiningen, voorzitter van de Stichting City Swim Dordrecht, initiatefnemer van en deelnemer aan de City Swim to Figth Cancer.

Kunt u iets meer over de City Swim vertellen? Wanneer is het begonnen, wie waren daarbij betrokken en wat is de achterliggende gedachte achter het evenement?

De aanleiding was dat ik als voorzitter van Koninkrijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) in Den Bosch was en meezwom bij de eerste City Swim to Fight Cancer daar. Ik zag hoe bijzonder dat initiatief was. Ik kwam daar ook topzwemmer Maarten van der Weijden tegen –  die kende ik al – en we gingen samen nadenken over of we zoiets niet ook in Dordrecht zouden kunnen organiseren. Eerder was ik al achter een stukje geschiedenis van Dordt gekomen waaruit blijkt dat er in 1923, dus bijna 100 jaar geleden, al het eerste initiatief was om dwars door de haven te zwemmen.  Dat werd georganiseerd door de vereniging ‘Dwars door Dordrecht’. Toen ik daar achter kwam dacht ik ‘Ik ga ooit zoiets in het leven roepen’. Daar kwam de City Swim als concept bij en uit de combinatie van die twee is de huidige City Swim to Fight Cancer – dwars door de havens vn Dordrecht – ontstaan. De achterliggende gedachte is geld inzamelen voor onderzoek dat tot doorbraken in de strijd tegen kanker kan leiden.

Mag iedereen deelnemen? Is er een leeftijdsgrens?

Het is voor volwassenen en voor kinderen vanaf 8 jaar. Iedereen die mee wil doen moet bovendien een zwemdiploma hebben. Veiligheid is voor ons het allerbelangrijkste. We willen voorkomen dat iets misgaat in het water. Degenen die 2.5 kilometer willen zwemmen moeten aantonen dat ze een bepaalde snelheid hebben, zodat wij zeker weten dat ze de lange tocht – inclusief twee keer over de rivier – aan kunnen.

Welke afstanden zijn er?

De afstanden zijn: 250, 500, 1000, 1500 en 2500 meter. De langste afstanden zijn alleen vanaf 16 jaar.

Is er wel eens iets bijzonders gebeurd tijdens één van de vorige edities?

Het weer is ons tot nu toe – en dit moet ik gelijk even ‘afkloppen’ – zeer gunstig gezind: wij hebben dit evenement nu 4 keer georganiseerd en 4 keer hebben wij prachtig weer gehad. Dat is best bijzonder. Het bijzondere zit ‘m verder in de persoonlijke verhalen van de deelnemers. Voor mij is het bijzondere daarnaast ook het positieve gevoel, de warmte, de saamhorigheid… Het is zo gezellig, zo bijzonder!

Bent u bekend met de stedenband tussen Dordrecht en Varna? Heeft u daar persoonlijk ervaring mee?

Ja, ik ben bekend met de stedenbanden, want ik ben oud wethouder van Dordrecht. Destijds was er nog geen stedenband met Varna, want het is al een tijd geleden geleden. Persoonlijk ben ik een voorstander van de stedenbanden. Ik ben een jongen uit Spijkenisse. Toen ik 8 jaar was, zat mijn vader in de gemeenteraad en was hij betrokken bij een bezoek van een delegatie uit de zusterstad van Spijkenisse in Engeland. Door dat bezoek leerde ik over andere mensen. Dat is eigenlijk nog steeds actueel, dat het goed is dat je op die manier  persoonlijke banden kan creëeen. Want uiteindelijk leer je alleen op zo’n manier andere mensen kennen, elkaar begrijpen en helpen. Zo krijg je een mooiere wereld.

Er is ook een zwemevenement in Varna. Het is wel iets anders dan dit, het is een wedstrijd onder water zwemmen in een zwemband. Maar het zou misschien leuk zijn om een paar kinderen van een zwemclub uit Dordt naar Varna te sturen als gastdeelnemers. En om kinderen uit Varna als gastdeelnemers te laten meedoen aan de City Swim. Wat vindt u van dat idee?

Kijk, dat is op zich leuk. Als organisatie zullen we het alleen maar leuk vinden via de stedenband een groepje te sturen. En twee jaar geleden was er een groepje uit Hastings dat mee heeft gedaan aan de City Swim. Onze organisatie staat dus ook open voor deelname aan de Swim uit andere landen Mensen moeten zich wel zelf opgeven en voldoen aan de voorwaarden. En wij hebben niet de financiële middelen om hier voor te betalen, die moeten van elders komen.

Erik van Heijningen en Petar Stoychev op terras van tapasbar het Vlak

Petar Stoychev*

Kunt u uzelf in het kort voorstellen?

Mijn naam is Petar Stoychev. Ik doe al van kinds af aan aan zwemmen, dus voor dit interview kan ik wel zeggen dat mijn beroep professionele atleet is.

U komt uit Bulgarije, uit welke stad komt u precies?

Ik kom uit de regio van het Rodopi gebergte . Wij zeggen dat deze regio de mooiste plek van Bulgarije is. Ik weet dat u vertegenwoordiger bent van het zeegebied van het land, maar ik ben zelf geboren in het hart van het Rodopi gebergte. Daarna ben ik opgegroeid in Smoliyan, waar ik met mijn zwemcarrière begon.

Heeft u weleens deelgenomen aan een zwemwedstrijd die plaats vond langs de kust van Bulgarije?

Ik heb meerdere keren deelgenomen aan zwemwedstrijden die aan de kust van de Zwarte Zee waren. Mijn favoriete wedstrijd was de Galata-Varna zwemwedstrijd, die ik meerdere keren won.

Bent u bekend met de samenwerking tussen Dordrecht en Varna, de zeehoofdstad van Bulgarije?

Nee. Vandaag hoorde ik voor het eerst over de stedenband, van u. Ik ben aangenaam verrast dat de stad waar een goede vriend van mij woont (Erik van Heijningen) en Varna zustersteden zijn.

Hoe komt het dat u deel nam aan de City Swim in Dordrecht dit jaar?

Erik en ik, wij zijn hele goede vrienden, al een aantal jaren. Een telefoontje van hem was dus meer dan genoeg voor mij om deel te nemen aan dit mooie initiatief.

Bent u voor het eerst in Dordrecht?

Ik ben al eerder in Nederland geweest, maar in Dordrecht ben ik voor het eerst. Het is een prachtige stad die een beetje op Venetië lijkt. De haven (de kanalen en de bruggen) is heel mooi en wij zwommen 2,5 kilometer door de hele stad heen.

Wat was het meest moeilijke moment tijdens de wedstrijd?

Er was geen moeilijk moment. Ik heb deze wedstrijd met plezier gedaan en ik voelde mij op mijn gemak.

Binnenkort is er ook een zwemwedstrijd in Varna. Bent u van plan van deel te nemen aan deze wedstrijd?

Ik ben wel bekend met deze wedstrijd. Ik weet dat sommige mensen trainen met de zogenaamde ‘monofin’ en met een duikuitrusting, maar ik doe niet mee. Het lijkt me zeker moeilijk om te zwemmen onder water met zo veel duikuitrusting. Volgens mij is dit een discipline die heel lastig is en die veel voorbereiding vraagt.

Dank u wel voor dit gesprek.

Het was ook aangenaam voor mij. Ik wens jullie heel veel succes met de samenwerking tussen Dordrecht en Varna. Ik hoop dat deze samenwerking ook in de toekomst zal blijven bestaan. Ik hoop ook dat er meer zwemwedstijden met een goed doel in Varna zullen plaatsvinden.

 

Varna

Op 29 september vindt in Varna nog een zwemevenement plaats: het nationale kampioenschap onder water zwemmen in een zwembad. Darina Ivanova, de voorzitter van de maritieme club ‘Vrienden van de Zee’ met wie we in het vorige artikel uit de zomerreeks al kennis hebben gemaakt, vertelt er meer over:

“In 2009 heeft onze club het zwemevenement ‘onder water zwemmen in een zwembad’ in ere hersteld, na 20 jaar onderbreking. Dit jaar wordt het voor de 10e keer georganiseerd door ‘Vrienden van de Zee’. De competitie trekt jongeren uit de alle Bulgaarse steden: Sofia, Plovdiv, Varna, Rousse, Bourgas en andere.

We organiseren de wedstrijd met steun van de gemeente Varna: zij stellen het zwembad ‘Julian Rusev’ van het zwemcomplex ‘Seaside’ ter beschikking. Daarnaast worden de prijzen geleverd door Dayvtek, de officiële vertegenwoordiger van Aqualong in Bulgarije. De scheidsrechters zijn vrijwilligers.

Tijdens dit zwemevenement combineren wij twee sporten: de zwemsport en duiken volgens het CMAS systeem (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques).

De verschillende onderdelen zijn bedoeld voor leden van 10 jaar en ouder van zwemclubs en -verenigingen. Zo zijn er voor kinderen de onderdelen 100, 200 en 400 meter boven water zwemmen met flippers – in alle drie de gevallen gevolgd door 25 meter onder water zwemmen.

Onder water zwemmen met flippers

Voor volwassenen is er het onderdeel 100 meter onder water zwemmen met duikuitrusting (bestaande uit een duikfles van 10 of 12 liter met 200 bar luchtdruk, een duikvest, flippers en een masker) gevolgd door 50 meter onder water zwemmen zonder duikuitrusting. Alleen gecertificeerde duikers mogen hier aan mee doen.

Er is ook nog een extra, speciaal onderdeel: duiken en zwemmen met obstakels. Bij dit onderdeel begint de duiker bij de rand van het zwembad, na het duiken en 15 meter onder water moet hij of zij de duikuitrusting onder water uit doen.  Hij/zij zwemt onder water tot de 25 meter en daarna tot 100 meter boven water. Daarna gaat hij/ zij de stappen omgekeerd doen, met andere woorden: 75 meter boven water, dan 10 meter onder water, dan duikuitrusting aan doen en nog 15 meter onder water zwemmen. Ook aan dit onderdeel mogen alleen gecertificeerde duikers mee doen.”

Onderwater zwemmen met duikuitrusting en obstakels

Mochten er zwemmers van de OSCD of een van de vele zwemverenigingen in Dordrecht interesse hebben in deelname aan dit zwemevenement in Varna in 2019, laat het dan weten via info@dordrechtvarna.nl. Dan kunnen we gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn**.

Mariyana Ovcharova

Vrijwilliger Stichting Stedenband Dordrecht-Varna

——————–

* Petar Stoychev is de meest succesvolle Bulgaarse zwemmer aller tijden.

Hij was 11 opeenvolgende jaren – van 2001 t/m 2011 – de winnaar van de World Swimming Marathon. Daarnaast vestigde hij in 2007 het wereldrecord voor de snelste overtocht van het Kanaal (de Straat van La Manche): voor het eerst minder dan 7 uur. In 2011 werd hij in Shanghai wereldkampioen op de 25 km offshore zwemmen.

De zwemmer is de eerste en enige Bulgaar die werd toegelaten tot de International Swimming Fame Hall (VS), een elite club van de meest prominente zwematleten en kreeg ook nog een aantal andere eretitels (lees hier  en  hier meer). Tot slot was hij minister van lichamelijke opvoeding en sport in het kabinet van Raykov (13 maart 2013).

**Het gaat dan om het onderzoeken van de mogelijkheid of buitenlanders deel kunnen nemen aan dit zwemevenement. De Stichting Stedenband Dordrecht Varna heeft geen financiële middelen om een dergelijke uitwisseling mogelijk te maken. Hiervoor zou naar fondsen of sponsoring gezocht moeten worden.

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Mede door de stedenband weten bedrijven elkaar te vinden en werken samen. Dus: niet praten, maar elkaar (economisch) versterken.

"

Arno Brok- burgemeester Dordrecht