20-jarig jubileum ondanks pandemie-beperkingen feestelijk gevierd!

04 februari 2022

In 2001 werd de stedenband tussen Dordrecht en de Bulgaarse stad Varna officieel. Informeel waren er al jarenlang vriendschappen tussen met name kunstenaars uit beide steden. Maar in 2001 zetten ook beide gemeenteraden en burgemeesters hun handtekening onder de vriendschappelijke samenwerkingsband. In hetzelfde jaar, op 3 april om precies te zijn, werd ook de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna opgericht, om ervoor te zorgen dat behalve kunstenaars en bestuurders ook andere individuen, organisaties en bedrijven uit beide steden met elkaar zouden gaan uitwisselen. Vorig jaar mochten we het 20-jarige jubileum van dit heugelijke feit vieren. En dat hebben we, ondanks alle beperkingen van de COVID-pandemie, met verve gedaan!

Een overzicht:

 • De geboorteschaapjes-actie

Omdat april de ‘geboortemaand’ van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna is, kregen alle in april in Dordrecht geboren baby’s een jubileum-T-shirtje voor het traditionele geboorteschaapje, met flyer erbij over ons jubileum. Ontwerp: Kevin Rietveld

 • Aanbieden eerste Dordrecht-Varna geschenk aan nieuwe Bulgaarse ambassadeur

In opdracht van onze stichting ontwikkelde glaskunstenares Esther de Beun (www.glassandmore.eu) een mooi glazen schaaltje met wapens van beide steden. Eind april konden we het eerste exemplaar van het schaaltje aanbieden aan de nieuwe Bulgaarse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Konstantin Stefanov Dimitrov.

 • Opnames korte film ‘20 Jaar Dordrecht-Varna: verleden, heden en toekomst’

In april en mei werden de opnames gemaakt voor de korte film ‘20 Jaar Dordrecht-Varna: verleden, heden en toekomst’. Beide gemeenten en stichting zochten hiervoor de samenwerking met media-bedrijf ORV Media uit Varna en het Media leer-werkbedrijf van het DaVinci College.

 • Planten van 20 Bulgaarse rozen, jubileumgeschenk van Varna

Eind mei plantte ambassadeur Dimitrov, tijdens een kort kennismakingsbezoek aan de stad Dordrecht, in samenwerking met de Dordtse burgemeester Wouter Kolff 20 mooie Bulgaarse rozen bij het Koetshuis van Duurzaamheidscentrum Weizigt. De rozen waren een gift van zusterstad Varna!

 • Dubbel vriendschapsconcert Voyager/ Can you mix Folk & Vibes

Dit dubbelconcert zou eigenlijk in juni 2020 plaatsvinden, maar moest vanwege de pandemie uitgesteld worden. Hoewel dus niet gepland als jubileumactiviteit, vormde de concertreeks (25 juni Varna, 26 juni Dordrecht) wel een feestelijke afsluiting van de eerste helft van het jubileumjaar. Zie hier een korte impressie.

 • Reeks jubileumwensen van samenwerkingspartners

Rumyana Kamberska

In de zomermaanden kwamen er in het kader van ons jubileum gelukswensen en wensen voor de toekomst van verschillende partners. Bekijk – door op de links te klikken – de videoboodschap van de – inmiddels voormalige – Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, Bea ten Tusscher en de wensen van Peter Schoon (directeur Dordrechts Museum), Rumyana Kamberska (First Secretary, Embassy of the Republic of Bulgaria in the Netherlands) en Mirella Donkova (International Affairs Officer, Municipality of Varna)

 • Bezoek tentoonstelling Albert Cuyp met ambassadeur en loco-burgemeester

Woensdag 27 oktober was een feestelijke jubileum dag, die startte met een bezoek van ambassadeur Dimitrov en zijn vrouw aan het Dordrechts Museum voor de tentoonstelling ‘In het Licht van Cuyp’. De ambassadeur en zijn vrouw werden welkom geheten door loco-burgemeester Van der Linden en begeleid door Gea Davids (Hoofd Internationale Betrekkingen, Gemeente Dordrecht) en diverse bestuursleden van Stichting Stedenband Dordrecht-Varna.

Op de avond van woensdag 27 oktober hebben we, als bestuur en coördinator van de stichting, in het kader van het jubileum met de ambassadeur, zijn vrouw, Rumyana Kamberska en Iglika Hristova, beiden ambassadepersoneel, en Gea Davids een feestelijk driegangendiner gegeten bij vegan restaurant Daantje Food & Drinks. De vegan versies van klassieke Bulgaarse gerechten vielen – ook bij de Bulgaren – goed in de smaak!

 • Première jubileumfilm & vertoning Bulgaarse kas-kraker!

Foto’s Mladen Pikulić – Fotobureau Fotoland

Na het diner (zie hierboven) was het tijd voor een feestelijke film-avond, georganiseerd in samenwerking met het Eastern Neighbours Film Festival en de Bulgaarse ambassade. Deze bestond uit de première van de in samenwerking met ORV Media (Varna) en het Media leerwerkbedrijf van het Da Vinci College ontwikkelde korte film ‘20 Jaar Dordrecht-Varna: verleden, heden en toekomst’ en de vertoning van de Bulgaarse kas-kraker ‘A Dose of Happiness’ uit 2019. Beide films werden door de ruim 80 bezoekers zeer goed ontvangen. Een Q&A met de hoofdactrice en regisseur en een gezellige borrel maakte de feestavond compleet! De jubileumfilm is hier terug te kijken. Het programma van het Eastern Neigbours Film Festival, dat van 20-24 april 2022 plaatsvindt in Den Haag (aanrader!) is hier te vinden.

 • Kennismakingsbezoek nieuwe Nederlandse ambassadeur in Bulgarije

Op vrijdag 26 november vereerde de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, Zijne Excellentie Simon van der Burg, ons met een kennismakingsbezoek! Hij feliciteerde ons in persoon met ons jubileum, deelde de agenda en plannen van de ambassade en luisterde naar de plannen en ideeën van de stedenband. De ambassadeur en stedenband zien kansen en mogelijkheden voor samenwerking op zowel economisch als cultureel gebied.

 • Kerstgeschenk voor samenwerkingspartners Varna

Aan het einde van ons jubileumjaar hadden we als Stichting Stedenband Dordrecht-Varna nog wat geld over. Net als vorig jaar hebben we besloten een gift te sturen naar onze samenwerkingspartners Villa Rivièra, dagcentrum voor volwassenen met een beperking en CNST huis C in Topoli (afgekort ‘Topoli’), beschermd wooncentrum voor kinderen met een beperking. Dankzij deze gift konden beide partners extra feestelijk uitpakken voor hun bezoekers/ bewoners. 

Samenwerkingspartners

De stedenband tussen Dordrecht en Varna biedt vele kansen voor samenwerking en handel. Zowel voor de zustersteden als voor de omliggende regio’s. Allebei hebben een vergelijkbare economische structuur, liggen aan het water en hebben daarnaast industrieën die met name gericht zijn op de maritieme sector, transport en techniek. Dit biedt goede mogelijkheden voor wederzijds zakelijk voordeel.

 • Gemeente Dordrecht

  In 2001 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem het voorstel aangenomen om een officiële stedenband aan te gaan met de stad Varna in Bulgarije. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’.

 • Drukkerij Dekkers Van Gerwen

  Sinds 2013 steunen zij de stedenband met sponsoring in natura. Dit houdt in de vormgeving en het afdrukken van onze nieuwsbrieven.

 • O2 Accountants

  O2 Accountants verzorgt de financiële administratie van de stichting vanaf januari 2017.

 • Dutch Dredging – baggerbedrijf De Boer

  De Boer laat schepen bouwen op de scheepswerf Dolphin in Varna. Zij waren deelnemer aan en betrokken bij de organisatie van een handelsmissie naar Varna in 2015.

 • Duurzaamheidsfabriek

  In 2016 werken zij samen met het bedrijf DeltaMetaal en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

 • J.E. Jurriaanse Stichting

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Alphatron Security

  Riviera, centrum voor mensen met een mentale beperking in Varna, ontving eind maart 2015 een genereuze donatie van Alphatron Security uit Dordrecht. Tijdens de opening van hun nieuwe vestiging in Dordrecht overhandigden Dick Slingerland, de president-directeur van Alphatron, en Bert van Gils, directeur Alphatron Security, een cheque van 10 000 euro aan burgemeester Brok.

 • Royal IHC (Foundation)

  De foundation van Royal IHC gaf in 2014 een donatie aan het Evrini jongerencentrum in Varna vanwege een overstroming in juni 2014. Hierbij raakten veel gezinnen in stadsdeel Asparouhouvo in Varna hun hele huisraad, kleding en voedselvoorraden kwijt. Recent (juli 2019) hebben ze opnieuw een donatie gegeven waarmee ze de zwemuitwisseling tussen Dordrecht en Varna mede mogelijk maken. Hierdoor wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker (Dordrecht) en voor kinderen met een beperking in Topoli (Varna).

 • Dordrechts Museum

  In 2016 organiseren zij een tentoonstelling met het oudste goud van de mensheid, afkomstig uit Varna, Bulgarije. Daarnaast hebben zij in 2014 een tentoonstelling met ikonen uit Varna (BG) georganiseerd.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

  Sponsor van de expositie Komiks in 2016. De expositie bestond uit een selectie van werken van getalenteerde nog onbekende striptekenaars uit Oost-Europa. Namelijk uit de landen Bulgarije, Polen, Servië en Tsjechië.

 • Delta Metaal

  In 2016 werken zij samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Technische Universiteit in Varna aan een wervingscampagne in de zusterstad voor de arbeidsmarkt van de Drechtsteden.

Lees meer over samenwerken met de stedenband »
"

Bulgarije is een land dat zich op economisch gebied sterk ontwikkelt. Het sombere grijs lijkt vervangen door kleur en optimisme.

"

Jan Tito – fotograaf